Проблеми с апетита при децата

Проблеми с апетита при децатаДетето ви, което доскоро се е хранило със завиден апетит, изведнъж става придирчиво, отказва любима храна, капризничи и се противопоставя на опитите ви да му дадете определеното за възрастта количество. Трябва ли да се тревожите?

 Специалистите твърдят, че това е нормален етап от развитието му. Във възрастта около и след една година детето е склонно да променя отношението си към различните видове храна. Като че ли става по-претенциозно и по-малко гладно. Това съвсем не е учудващо. Сега то вече има възможност внимателно да погледне своята храна и да се запита: „Да видим кое днес ми хареса повече и кое по-малко?” – твърде рязък контраст с поведението през първите осем месеца.

Тогава на мъничето му се струваше, че ще умре от глад преди всяко хранене. Едва дочакваше да му завържете лигавника на врата и бързо се насочваше към подаваната лъжичка. Беше му безразлично какво яде, твърде голям беше гладът, за да има вкусови предпочитания.

Има и някои други причини за претенциозността на детето. Децата в тази възраст започват да се усещат като личности, които имат свои собствени желания, затова стават по-решителни в отказа си от храна. Видно е, че апетитът на детето се променя не само от седмица на седмица, но понякога и от ден на ден.

Ние, възрастните, знаем това от собствен опит: веднъж ни се иска да изпием само чаша плодов сок, а друг път – да си сипем допълнителна порция ядене. Това се случва и с децата. Само че до навършването на една година не го забелязваме, защото поради естеството на храната детето изгладнява твърде често, за да се отказва от каквато и да било храна.


Защо отказва плодове и зеленчуци?

Ако вашето 12-месечно дете изведнъж се откаже от тези плодове и зеленчуци, които преди много е харесвало, не се съпротивлявайте, нека нещата останат такива, каквито са. Ако не започнете да го уговаряте да ги яде, не след дълго отново ще започне да хапва от тях. Ако сте настойчиви, може да предизвикате отвращение на детето към дадената храна, което да се превърне в постоянна непоносимост.

Ако мъничето два пъти поред отказва някои плодове и зеленчуци, не ги предлагайте в продължение на две седмици. Ако в определен период детето се отказва от плодове и зеленчуци, които преди е харесвало, предлагайте му други, към които не проявява непоносимост. Възползвайте се от разнообразието, което предлага пазарът.

Ако определено време детето се отказва от всякакъв вид зеленчук, но продължава с охота да яде плодове, давайте му допълнителна порция от тях – ако детето консумира достатъчно плодове, мляко и каша, ще получи всички необходими на организма му елементи, които се съдържат и в зеленчуците.


Не иска месо

Много от децата към навършването на една година временно се отказват от месото. Това също не бива да ви притеснява, защото те си набавят нужното количество протеини от млечните и зърнените продукти. Дайте на малчугана да пробва рибно филе или късче добре сварено пилешко месо. След седмица отново му предложете месо, но не бъдете настоятелни. Той сам ще ви даде знак, когато е готов да го яде.


Не си изпива млякото

Млякото е много ценен продукт. То обезпечава потребността от повечето най-важни елементи, които са необходими на детския организъм, но не бива заради временен отказ от мляко да изпадате в паника. Специалистите по хранене твърдят, че средно потребление на 750 г мляко на ден покрива потребностите на всяко дете на възраст от 1 до 3 години, ако храненето му е достатъчно разнообразно.

Много деца във възрастта между 1 и 2 години изпиват посоченото количество само от време на време. Ако започнете да настоявате детето да пие повече мляко, то ще започне да го харесва още по-малко. При някои деца след отбиването се развива навик да пият само сок. Те отказват да пият мляко от чаша. Може да избегнете тази ситуация, ако от самото начало след отбиването започнете да предлагате редовно на детето да пие мляко от чаша. Давайте след хранене мляко, а не сок. Не предлагайте чашата, ако детето не иска.

Ако мъничето в продължение на няколко седмици продължава да отказва мляко, можете да го замените с друг вид млечен продукт. Киселото мляко и твърдите сирена са еквиваленти на млякото, изварата и сметаната са по-малко питателни. Ако детето в продължение на месец консумира не повече от 500 г мляко и недостатъчно млечни продукти, посъветвайте се със специалист, който би могъл да предпише калций, необходим за нормалния растеж, докато малкият човек не поднови консумацията на мляко.

Може да харесате още:

подаръци за имен ден на любим мъж

Отлични идеи за подаръци за имен ден на любимия мъж в живота ви

  • 23/01/2024
Сладки летни сънища

Как спят летните и зимните бебета

  • 28/07/2021
Първи плахи стъпки на детето

Първи плахи стъпки на детето

  • 28/07/2021