Как спят летните и зимните бебета

Сладки летни сънищаЛятото е прекрасен момент за появата на бебето, но жегата, светлите вечери и почивките на нови места могат да объркат съня на дребосъка. Ето как да се справите.

Майките на летни бебета са безспорни късметлийки – ставането за кърмене в 5 часа сутринта е далеч по-приятно, когато навън вече е светло, да не говорим за очевидната разлика в разходките през лятото и в останалите сезони. Може би единственият минус е именно сънят – как приспивате бебето, когато е горещо, „лепкаво”, а и още светло? И дори и да създадете рутина, какво се случва с нея, когато отидете на заслужена почивка на море?

Летните бебета
Най-важна е прохладата
Бебето ви не е в състояние да контролира телесната си температура поне до 6-ия си месец, така че дотогава дали ще му е прекалено горещо или студено зависи изцяло от вас. Обърнете специално внимание на спалното бельо – предпочитайте леки памучни материи, които позволят на кожата да диша и държат хладно. Инвестирайте в термометър за стаята, който ще ви да даде добра насока за това от колко и какви завивки се нуждае бебето ви (виж таблицата). Идеалната температура за бебешката стая е в интервала 16-20 градуса. В горещите летни нощи бебето ви спокойно може да спи по потник (или боди) и пелена.


Предлагаме ви примерна таблица за температурата на стаята и нужните на бебето завивки.

Температурата на стаята – Нужна завивка

24 градуса и повече – Чаршаф или нищо

22-24 градуса – Чаршаф

20-22 градуса – Чаршаф + одеялце

16-20 градуса – Чаршаф + две одеяла


Как да разберете, че му е горещо?

Най-сигурно е да проверите коремчето на бебето – ако е много горещо или изпотено, значи трябва да махнете някоя дрешка или завивка. Не се притеснявайте, ако ръцете и крачетата са по-студени – така трябва да бъде.


Зимните бебета
Ако бебето ви е родено през зимата, ще е свикнало с тъмните вечери и по-ниски температури. За да му помогнете да се адаптира към летния сън, опитайте:

1. Затъмнете стаята на детето – може да използвате плътни пердета или щори. Така ще можете да „пускате” вечерта, когато е време за сън.
2. Ако все още използвате спално чувалче, нека да е от максимално лека и тънка материя, а детето в него да е само по потник и пелена. В най-горещите нощи махайте и чувалчето.
3. Никога не слагайте шапка на спящо бебе – дребосъците се охлаждат посредством кожата и на главата.
4. През деня дръжте прозорците в стаята на бебето отворени, а пердетата – пуснати. Така едновременно проветрявате, но и пречите на жегата да завладее детските покои.
5. Преместете креватчето на най-„сенчестото” място в стаята.


Рестартирайте

Проучвания доказват, че разходката на въздух особено през лятото подобрява съня на децата през нощта. Едно от обясненията е, че слънчевата светлина „рестартира” биологичния часовник на мъниците. Така че излизайте смело – достатъчно е да имате слънцезащитен продукт и подходящ репелент.


Далеч от дома
Прекрасно е да сте на почивка с най-новия член на семейството ви, но когато тя развали прясно изградената рутина на сън може и да решите, че не си е заслужавала главоболието. Не бързайте да се отказвате – и в този случай има какво да се направи.

• Старайте да се да пътувате така, че да пристигате на мястото в късния следобед или ранна вечер. По този начин ще смутите минимално режима на сън на детето и ще можете да го приспите почти веднага, след като пристигнете.

• Където и да ходите, не забравяйте най-важните елементи от ритуала на заспиване – любимото мече, играчката с приспивна мелодия, собственото спално бельо.

• И накрая – помнете, че малките деца спят много и при всички положения. Колкото и да нарушите режима на сън, бебето ви няма да страда от липса на сън, повярвайте – ще си навакса както и когато реши.

Може да харесате още:

подаръци за имен ден на любим мъж

Отлични идеи за подаръци за имен ден на любимия мъж в живота ви

  • 23/01/2024
Първи плахи стъпки на детето

Първи плахи стъпки на детето

  • 28/07/2021
Общуване с бебето

Общуване с бебето – възможно?!

  • 28/07/2021