Първи плахи стъпки на детето

Първи плахи стъпки на дететоОт деня, в който се роди, детето ви преминава през редица промени на развитието, чиято цел е да го подготвят за ходенето. Мускулите и нервите, необходими за процеса на ходене, се оформят най-рано до 9-ия месец. Едновременно с това, докато крачетата на малчугана станат достатъчно дълги, за да балансират тежестта на главата, ходенето е практически невъзможно.

Претъркулването, седенето, самостоятелното изправяне до седнало положение и пълзенето из цялата стая са подготвителните етапи. От всички тези “знаци” пълзенето е най-верният показател, че детето е готово да проходи. Първите стъпки на любопитното малко човече обикновено са факт между 9- и 18-месечна възраст. Някои деца са нетърпеливи да се движат все по-активно и с „размах”, други предпочитат да се съсредоточат в по-финните двигателните умения.

Не съществува никаква зависимост между времето на прохождане на детето и цялостното му развитие – всичко е въпрос на индивидуалност. Веднъж направило първата си стъпка обаче, малкото човече не спира дотам. Ролята на родителя е да да осигури широко (и безопасно) поле за разгръщане на малкия „пешеходец”.

Помогнете на детето да развие мускулите си. Силата на мускулите е необходимо условие за усвояване и затвърждаване на умението. Снабдете дребосъка с детска количка или друга играчка, чрез която детето да се движи, бутайки я. Окуражавайте малчугана да се изправя сам в креватчето си или да „танцува” в седнало положение.

• Бъдете опора. За да окуражите детето да ходи, бъдете до него в опитите му и не пускайте малката му ръчичка. Когато детето стане по-уверено, може да го „напътствате” и само с пръст. А преди да усетите, палавникът ще се откаже и от тази „опора”.

• Позволете на детето да пълзи. Ако дребосъкът е направил първите си стъпки, но предпочита да пълзи – позволете му. Възможно физически детето да е готово да ходи, но да му липсва увереност. Пълзенето кара детето да е по-сигурно и му изглежда по-лесно и безопасно от ходенето.

• Не се престаравайте. Старайте седа не прекарявате с упражненията по ходене – позволете на дребосъка да се опитва когато реши сам. Важно е да цените всеки негов успех.

• Създайте условия за „разходки”. Изберете си място, където дребосъка ще се упражнява, обезопасете го и приближете мебелите, така че „пешеходецът” да може да се подпира на тях в разходките си. С времето ги отдалечавайте, за да може детето да прави самостоятелни „преходи”.


Нагоре с… дупето

Защо малчуганите понякога се подпират с ръце на земята и с удоволствие гледат всичко наопаки? С овладяване на умението ходене палавниците стават значително по-смели в експериментите със собственото си умение за балансиране. Подобна позиция стимулира и зрителните умения на детето, успяващо да види всичко около себе си обърнато „с главата надолу”. А най-важната причина за явлението е, че то просто е безкрайно забавно.


Падането – част от играта

За никого не е тайна, че първите стъпки на малкото човече не са от най-грациозните му изпълнения и често завършват с плавно (двойно омекотено) приземяване. Докато придобие увереност вашия малчуган може да превърне падането в навик, а леките синини – в постоянно „украшение”. За да смекчите страничните ефекти на новото умение:

• Наблюдавайте отблизо. Дори и да ви се струва, че детето върви достатъчно умело, добре е да сте наистина близко до него, за да може да реагирате при нужда. Ако дребосъкът се подхлъзне, ръчичките му ще потърсят вас.
• Позволете свобода на изявата. Детето харесва предизвикателството на ходенето (и за това се старае да го усвои), така че е добре малко по малко да „отслабвате” контрола над движенията му. Вие най-добре познавате собственото си дете и възможностите му – намесвайте се само при нужда.
• Бъдете спокойни. Ако вие се притеснявате от опитите на детето да ходи със сигурност ще притесните и него, а това ще го направи неуверено и несигурно. Покажете му, че сте убедени в успеха му и ова ви прави спокойни.
• Награждавайте. Достатъчна е и вашата усмивка или мила прегръдка дори и в случайте когато ходенето все пак е завършило с внезапно приземяване.
• Упражнявайте се. Отделяйте поне по няколко часа за упражняване на новото умение и не забравяйте да го правите забавно. Когато детето усеща вашата радост от неговите успехи е в състояние да постигне почти всичко.

Първите обувки

Ако прохождащото дете е постоянно с обувки, то е лишено от нормалната сензорна стимулация, която би получило от контакта си с околната среда. Освен това малките мускули на стъпалата и пръстите му не се упражняват достатъчно.

По тази причина ортопедите препоръчват първата обувка да се обуе, когато детето навърши една година.
Бъдете особено внимателни, когато избирате модели за своето бебе. До 3 годинки крачето на малкия човек се оформя и моделите трябва да подпомагат правилното развитие на детското стъпалце. Добре е да знаете, че от пълзенето до уверената стъпка крачетата на вашия малчуган се нуждаят от 3 различни вида обувки:

• когато бебчо започне да пълзи или да се изправя, време е за първите му обувчици – много фини и леки; с меко, гъвкаво ходило, което да не намалява чувствителността на детското стъпало;
• когато бебчо прави първите си стъпки, има нужда от по-стабилни обувки – със стабилна пета и укрепен глезен, които да му дават повече увереност;
• когато вашето дете проходи самостоятелно и уверено – тогава са му нужни леки и удобни обувки за игра.

Обувките за най-малките трябва да са изработени от естествени материали и отвътре, и отвън. Това осигурява едновременно максимален комфорт и приятна защита на детското краче.


За или против проходилките

Въпреки името си проходилките не могат да научат детето ви да ходи. Колкото и иронично да ви звучи, напоследък се прокрадват съмнения, че проходилките дори забавят двигателното развитие на детето.

Проходилката ще е любима играчка на бебето, което ще се засилва от единия до другия край на стаята, но така то няма да развие координацията си, нито да заздрави мускулите си или да подобри баланса на тялото си – проходилката ще прави всичко това вместо него. В проходилката бебето не вижда краката си и така е много по-трудно да контролира действията им.

Всички тези доводи против са причина голяма част от експертите да отричат употребата на проходилка и да препоръчват естествено развитие на умението.

Може да харесате още:

подаръци за имен ден на любим мъж

Отлични идеи за подаръци за имен ден на любимия мъж в живота ви

  • 23/01/2024
Сладки летни сънища

Как спят летните и зимните бебета

  • 28/07/2021
Общуване с бебето

Общуване с бебето – възможно?!

  • 28/07/2021