Общуване с бебето – възможно?!

Общуване с бебетоОсновата на социалното поведение на детето се полага още в първите му месеци. Вашето отношение към новороденото и неговите реакции са началните стъпки и е добре те да са във вярната посока. От крайно необщително и непонасящо промени в обкръжението бебето ви ще достигне етапа, в който хората около него ще го интригуват дотолкова, че да ги имитира.

Най-важната фигура за успешното преминаване на този път е майката – бебетата, които общуват лесно, приятно и сигурно с майките си, имат реалната мотивация да разширят кръга от хора, които биха им доставили същото удоволствие с присъствието си.

Опознаването на личността на собственото ви дете е като прочитането на страшно забавна и интригуваща история умишлено бавно. Постепенно ще разберете дали бебето ви е от гальовния тип или не, дали има чувство за хумор и обича да се смее заедно с вас, или предпочита мълчаливо да ви наблюдава. Може да ви отнеме седмици, за да разберете как ви показва, че е добре и наистина доволно, а дотогава ще се притеснявате дали е болно, или е просто въпрос на настроение.

Вероятно ще ви отнеме месеци да разкодирате видовете плач на малкото човече, но в даден момент ще се научите да ги разпознавате още с началния „акорд”. Рано или късно ще опознаете всички особености на наследника си – дали има апетит, или е от злоядите човечета, имащи нужда от допълнителна причина (или история), за да ядат, дали има нужда от много сън, или предпочита по-енергичен режим, дали обича да бъде гушкано, или по-скоро това го дразни.

Докато опознавате детето си, ще ви се наложи да направите много промени и да преосмислите собствения си начин на общуване и изразяване на емоции така, че да улесните общуването си.


Ранното общуване

Разбира се, вие сте най-любимото същество за вашето бебе и то ще ви го показва, като задълбочено изследва лицето ви като негов начин да ви опознава и да ви се радва.


Фази на развитие

До около 6-месечната си възраст бебето ви вече ще е експерт в общуването, макар и по начин, който ние невинаги можем да си обясним. Факт е, че дори толкова малко и неговорещо, бебето вече знае как да привлече вниманието ви, да ви накара да се усминете или да му говорите, да играете с него или… да престанете да му досаждате. Малкото човече успява да задържа вниманието ви по много начини – с усмивка, гукане, дори просто с любопитен поглед. Със същите невинни очи ще ви каже безмълвно, че е време да го оставите да си почине.

Основните фази на развитие на умението за общуване са:

До 3-месечна възраст бебето ви няма да обича да остава само и ще ви го показва с плач, който престава веднага щом се върнете при него. Ще се обръща в посоката, от която чува гласа ви, и ще се смее, когато чуе вашия смях. Освен с усмивка новороденото изразява радостта от общуването с вас, като размахва ръчички или рита с крачета. На тази възраст бебето вече разпознава мама и татко и други близки роднини, но изпитва страх от непознати лица, които обикновено го разплакват.

След 4-тия месец бебето ви може вече да протяга ръчички към вас, изразявайки желание да го вземете в прегръдката си. Ще е много по-добър физиономист и далеч по-склонно да бъде оставяно само за няколко минути, при условие че чува гласа ви. Ще се усмихва на почти всеки, който му говори, а при достатъчно насочено към него внимание ще проявява симпатии и към различни от мама и татко хора. Вече ще може да се смее с глас.

Между 5-ия и 6-ия месец бебето ви ще реагира по различен начин при промяна в тона ви. Ще поздравява познатите хора със задължителна усмивка, а притеснението му от непознати може да се превърне в реален страх.
След 6-ия месец общуването е още по-активно и социализираното хлапе вече ще посяга да дърпа косата или задълбочено да проучва релефа на лицето ви.

Между 7-ия и 8-ия месец бебето общува главно чрез имитиране на мимики и жестове, както и чрез подражаване на различни звуци.

До 12-месечна възраст детето вече разбира (или поне се надяваме на това), че когато кажете „не”, трябва да спре да прави това, с което се е захванало. Страха от непознати вече изразява, като търси майка си и веднага се скрива при нея – това е и периодът, в който детето „иска само мама!”.

Вашето бебе е различно от всички останали и неговата уникалност няма да е описана в никоя от книгите с полезни съвети. Малко по малко, наблюдавайки и обръщайки внимание на детайлите, вие ще се запознаете и ще оцените неговата индивидуалност – тя е най-ценното притежание на всяко дете, а откриването й е най-важната ви задача като родител.

Може да харесате още:

подаръци за имен ден на любим мъж

Отлични идеи за подаръци за имен ден на любимия мъж в живота ви

  • 23/01/2024
Сладки летни сънища

Как спят летните и зимните бебета

  • 28/07/2021
Първи плахи стъпки на детето

Първи плахи стъпки на детето

  • 28/07/2021