Кога и защо мърда бебето?

Кога и защо мърда бебето?За да разбирате по-добре „езика” на движенията на бебето трябва да се запознаете с етапите в развитието му.

Научни факти
Сърдечните съкращения в човешкия ембрион се появяват през 21-та седмица. Елементите на скелетната мускулатура започват да се развиват за сметка на ранната съкращателна активност. Ритмичната съкращателна активност на първичните мускулни влакна се наблюдава още преди да започне формирането на нервната система на бебето.

В края на ембрионалния период (края на 8-та седмица от бременността) и началото на феталния период (от 8-та седмица нататък) започва да се формира нервната система на плода, която отговаря за двигателната активност. Към този момент вече има мускулна тъкан, има нервни влакна, които „подават” импулси към мускулите, осигурявайки тяхното съкращаване.

Двигателните рефлекси, предизвикани от възбуждането на нервните окончания са установени от края на 8-та седмица на бременността. Първите рефлекси в отговор на дразненето на периоралната зона (около устата), мандибуларната (бузите) и максиларната (горната челюст) разклоненията на тройничния нерв възникват у плода през 7,5 седмица. От 10-та седмица на бременността се появяват рефлексите, предизвикани от дразнене на участъци от кожата, към които вървят спиналните нерви.

Кога започва да се движи бебето?

Бебето започва да се движи в матката твърде рано. Наистина тези движения все още са некоординирани и несъзнателни, а и относителните размери на ембриона и плодния сак са такива, че ембрионът свободно плува в околоплодните води и рядко се докосва до стените на матката, така че майката да го усети. От 10-та седмица обаче докосвайки стената на матката плодът може да измени посоката си на движение. От 9-та седмица започва да гълта околоплодни води, а това е сложен двигателен процес.

През 16-та седмица при бебето се появява двигателна активност в отговор на звуци (преди всичко на гласа на майката, на промяна в интонацията му). През 17-та седмица плодът започва да премигва. В 18-та докосва и държи в ръце пъпната връв, свива и разгъва пръстите на ръцете си, докосва лицето си и дори е възможно да закрие очи с длан при по-силен, неприятен и непознат звук.

За да се развива и функционира нормално мозъка са необходими множество стимули и достатъчно ниво на интензивността им. Възприемането на специфични усещания вече е формирано и детето се учи да реагира на техните движения.

През първия триместър у детето вече са формирани представи за комфорт. Те помагат на мъничето да се ориентира в това, каква трябва да бъде интензивността на различните външни стимули. Плодът открива, че движейки се може да регулира интензивността на стимулацията (например да се отдалечи от силни звуци), той става творец на живота си.

Главната задача на плода е да се развива. Затова са му необходими храна и много стимули. Ако не достига кислород, плодът започва по-активно да се движи и по този начин да масажира плацентата, за да получи достатъчна порция кръв при съкращаването на матката, а с кръвта и достатъчно храна и кислород.

Ако майката лежи по гръб (така бременната матка притиска най-големите кръвоносни съдове на организма) плодът незабавно отвръща с бурни движения и принуждава майката да промени положението на тялото си, затова на бременните се препоръчва да лежат на една страна. Ако плодът притиска пъпната връв, започва да се движи активно и променя положението си.


тип Рамбо
Още в утробата на майката някои деца са изключително неспокойни. Те ритат и удрят постоянно, при това доста болезнено за майката.

На какво се дължи това?

Причините може да са различни. Може би детето ще е истински боец. Понякога обаче едно неспокойно дете в корема може да се превърне в най-спокойното кърмаче на „всички времена”.
Много често активността на плода все пак не е израз на неговия характер, а е реакция на начина на живот на майката. Ако тя има конфликт с някого или проблеми в работата, това може да се отрази на детето.

Учените са открили, че увеличеното производство на адреналин оказва влияние и на плода, тъй като хормонът достига директно до него чрез пъпната връв. Последиците: детето е неспокойно и се върти.


Какво чувства майката?

Към 20-22-та седмица, когато се формират гръбначният и главният мозък, движенията на плода стават редовни. На този етап (около 20-та седмица) майката започва да усеща и възприема движенията на плода. Известно е, че жените, които са бременни за първи път усещат тези движения около 20-та седмица, а тези, които вече са раждали около 18-та седмица. Разбира се, тези срокове могат да варират.

Първото мръдване на плода се описва от всички по различен начин. То може да бъде нежно като пърхане на пеперуда или да е по-прозаично като къркорене на стомаха. Според повечето жени това е един от най-вълнуващите моменти в живота им и от този момент майката става най-точният и безгрешен „датчик”, регистриращ състоянието на бебето. Много от бременните започват да възприемат плода като свое дете именно след първото му помръдване.

Първоначално движенията на плода са твърде плахи, некоординирани, но постепенно се регулират и добиват определен смисъл и значение. В течение на половин час 5-месечният плод може да извърши от 20 до 60 тласъка, понякога повече, понякога по-малко. Темпът, ритъмът и силата на движение се променят според момента от денонощието.


Към 24-та седмица от бременността движенията на плода напомнят движенията на новороденото. От тази възраст детето активно „говори” с мама на езика на движенията за своите тревоги, радости, удоволствия и самочувствие. То много остро реагира на измененията в емоционалното състояние на майката. Например, когато тя се вълнува или радва, детето може да се движи по-активно или обратно да притихне за известно време.


Твърде буйното и понякога болезнено движение на плода говори за някакъв проблем в състоянието му. Понякога движенията на бебето причиняват болка. В такъв момент жената трябва да промени положението на тялото си. Ако продължително време, в течение на няколко часа движенията остават болезнени бременната трябва да се консултира с наблюдаващия гинеколог. Повечето жени в третия триместър се оплакват от болки в подребрената област, но това не е отклонение от нормата.

Как правилно да контролирате и интерпретирате движенията на плода?

Необходимо е да се „вслушвате” в движенията на детето. Пълното прекратяване на двигателна активност за 12 и повече часа е много тревожен сигнал.

Започвайки от 24-та седмица на бременността плодът би трябвало да извършва средно 10-15 движения на час, той може да спи в течение на 3 часа и при това почти да не се движи. Но ако детето е прекалено активно в продължение на няколко дни или обратно, в продължение на няколко дни активността му е минимална трябва да потърсите мнение на специалист. Има ситуации, когато трябва постоянно да наблюдавате движенията на детето.

При всички случаи, ако не усещате движения повече от 12 часа трябва да се обърнете към гинеколог. За да стимулирате двигателната активност на плода можете да направите няколко физически или дихателни (със задържане на дъха) упражнения или да изядете нещо сладко. Внезапното много активно размърдване може да е следствие от неудобната поза на майката – такова положение, при което постъпва по-малко кислород, например когато жената седи кръстосала крака или лежи по гръб.

В този случай трябва да промените позицията си. Ако в течение на няколко часа движенията са необикновено активни или вяли и много слаби трябва да уведомите лекаря си, защото са знак за неразположение на плода.

Ако бременността е многоплодна може да се създаде впечатление, че движенията се усещат навсякъде и са твърде интензивни. Ултразвуковото изследване може да разсея притесненията ви и да потвърди, че в матката има два плода. Максимална двигателна активност плодът има от 24-та до 32-та седмица на бременността.

След това тя постепенно се снижава, особено към момента на раждане. Към края на третия триместър количеството помръдвания може да намалее, но интензивността и силата им си остават както преди или нарастват.


Интересен е фактът, че към края на бременността най-активни са движенията в областта където са разположени крайниците на плода. Ако бебето лежи с главата надолу (към таза), то движенията се усещат в горните отдели на матката, ако бебето е в тазово предлежание движенията са по-отчетливи ниско долу. Преброяването на честотата на движение на плода в продължение на 30 минути сутрин и вечер показват, че при здравите бременни в по-късните часове тя нараства.


“Чувствително”
Има деца, които реагират изключително чувствително на влиянията на околната среда още в утробата на майката. Понякога детето може часове наред, дори цял ден да се свива в задната част на корема и да не помръдва. Причините може да са прекалено шумна среда или тъжно настроение на майката. Лекари са открили, че активността на бебето може да бъде целенасочено повлияна с нежна класическа музика.

Почти при всички изследвани бебета както движенията, така и ритъмът на сърцето стават по-спокойни при бавна хармонична музика. Всяка майка трябва да следи за случващото се в корема й, за да открие защо детето й няма настроение да се движи. Причината може да е напълно безобидна, но в редки случаи може да крие и някаква опасност.


Какво означава „необичайно” поведение на детето?

Двигателната активност на плода характеризира неговото състояние. При отклонение от нормалния ритъм, честота и характер на движенията е необходимо да се чуят сърдечните тонове на бебето или да се направи ултразвуково изследване. За какви вътреутробни страдания може да става дума при нарушена двигателна активност на плода? Най-често става дума за хипоксия (кислороден глад).

Причина за хипоксията могат да бъдат: усложнения на бременността, различни заболявания (анемия, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и т.н.), кръвотечение, плацентарна недостатъчност, изпадане от маточната кухина, увита пъпна връв около шията на бебето, заболявания на плода (резус-конфликт, инфекция). Острата кислородна недостатъчност може да се диагностицира със прослушване на сърдечните тонове на плода.

При хронична вътреутробна хипоксия на плода по-информативни са показателите от кардиотокографията (регистриране на сърдечните съкращения с помощта на специален апарат). В момент на движение на плода честотата на сърдечни съкращения се увеличава с 10-15 удара в минута над нормата. В начален стадий на вътреутробна хипоксия се забелязва неспокойно поведение на плода, което се изразява в учестяване и засилване на двигателната му активност.

При прогресираща хипоксия настъпва отслабване и прекратяване на неговите движения. Посочените отклонения се срещат рядко. Затова не бива да пренебрегвате факта, че първите движения на бебето са не само показател за неговото състояние но и неповторими усещания, които жената може да изпита само в този кратък, но много щастлив период от живота си – бременността.


“Своенравно”

Много бебета развиват още през бременността свои навици. Например – да се събуждат, когато майката си ляга изморена. Или когато бащата си сложи ръката на корема й, за да ги усети – да не искат да помръднат.
Но не всяко противопоставяне говори за вироглав характер.

Учените са открили правдоподобно обяснение за различната активност. Всички бебета в периода от 21 до 24 часа са будни. Това най-вероятно е свързано с производството на хормона кортизон. Този хормон предизвиква съня при майката, но е причина за събуждането на детето.

Движенията на детето се усещат за пръв път през петия месец от бременността (около 20-та седмица). Колко интензивни ще ги чувствате, зависи от количеството на околоплодните води. В този период на бременността те варират около 100 и 300 ml. Колкото повече са околоплодните води, толкова по- рядко се усещат движенията на детето.

Може да харесате още:

подаръци за имен ден на любим мъж

Отлични идеи за подаръци за имен ден на любимия мъж в живота ви

  • 23/01/2024
Сладки летни сънища

Как спят летните и зимните бебета

  • 28/07/2021
Първи плахи стъпки на детето

Първи плахи стъпки на детето

  • 28/07/2021