Жилище тип студио: Цветовата схема на интериора

Жилище тип студио: Цветовата схема на интериораЦветовата схема на интериора е едно от най-важните решения, свързани с декора на жилището, тъй като именно цветовете оказват силно влияние върху общото възприятие на пространството, както и върху психическото ни състояние.

За да направите правилния избор на цветова схема, трябва да знаете, че светлите цветове имат свойството да отразяват светлината и това прави помещенията да изглеждат по-просторни. Също така, топлите тонове, като червено, оранжево и жълто визуално приближават обектите, докато студените ги „отдалечават“.

Това на практика означава, че ако желаете да подчертаете нещо в декора и да му помогнете да изпъкне, следва да използвате топли цветове. И обратно, искате ли визуално да отдалечите стена, мебел или декорация, използвайте сини, зелени или лилави нюанси.

Ако студиото е малко, можете да постигнете най-добър ефект на визуално с помощта на светлите нюанси на цветовете в студената гама. 

Стените могат да изглеждат по-високи с използването на вертикални ивици, а за да постигнете ефект на удължаване на ширина, ивиците следва да са хоризонтални.

За по-малки жилища дизайнерите съветват да не се използват ярки контрасти, тъй като те „смаляват“ помещението. От друга страна, емоционалният ефект на контрастите е доста силен и такива съчетания провокират активност и бодрост. Така че, всеки следва да избере приоритетите си сам.

Ето още няколко съвета за психологическото въздействие на цветовете – топлите нюанси в жълто-оранжевата гама влияят много благотворно на психиката и създават усещане за щастие и уют. Червеният цвят също има способността да „стопля“ помещенията, но той е и доста агресивен, затова следва да се използва с мярка. В противен случай може да доведе до нервност и раздразнение.

Студените цветове са особено подходящи за офис интериори, но в правилните съчетания биха били идеални и за дома. Лилавото има свойството да успокоява психиката, зеленият цвят вдъхва свежест и също отморява, а синьото създава усещане за чистота и помага за добрата концентрация.

Неутралните тонове изглеждат много стилно и са изключително модерни. Те са любимите на модерния минималистичен стил, който в последните години набра огромна популярност. Само не прекалявайте със сивия цвят, не е препоръчителен за домашните интериори –  в големи количества въздейства депресиращо.

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024
Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023