Защо стартирането на бизнес в Естония е добра възможност за всички

бизнес в ЕстонияДнес ще анализираме накратко предимствата и недостатъците на естонския бизнес, обсъждайки всички техни специфични характеристики, видовете операции, от които могат да се възползват най-добре тези предприятия и, разбира се, данъците и административните изисквания за тези корпорации.

Електронната програма за пребиваване улеснява установяването на бизнес в Естония. Също и специалната естонска корпоративна данъчна система – плащате само данъци, след като сте разпределили дивиденти – прави страната много интересна, особено за бързо разрастващите се компании.

Но, за съжаление съществуват и CFC правила (controlled foreign company), които се прилагат, ако фискално сте регистрирани във Великобритания или в която и да е друга държава с тези видове закони.

За щастие има все повече собственици на бизнес, които пътуват постоянно или са се преместили в държави с териториално данъчно облагане или най-малкото без CFC правила. Във всички тези случаи можете да управлявате фирма в Естония без никакви проблеми.

Всичко за естонските фирми

Най-често срещан тип корпорация в Естония е Private Limited Company, сравнима с компаниите в страни като Великобритания. Може да се сравни и с дружество с ограничена отговорност, което в Естония изисква първоначална минимална капиталова сума от 2500 евро.

Ако първоначалният капитал не надвишава сумата от 25 000 евро и учредителите са физически лица, те не трябва да изразходват капитала. Това означава, че съдружниците на дружеството ще трябва да бъдат отговорни за цената на първоначалния капитал, а именно максимум 2500 евро, за да покрие минималната сума.

Всяко дружество с ограничена отговорност в Естония се нуждае от директор, който трябва да е физическо лице. Офшорните корпорации следователно не могат да бъдат определени като мениджъри. Във всеки случай, директорът не трябва да бъде едновременно и съдружник.

В момента чуждестранните лица се нуждаят от сътрудник на място за своята естонска корпорация – лице, което може да получи необходимите официални документи. Надяваме се, с увеличаването на ръста в програмата за електронно пребиваване, тази стъпка скоро да бъде елиминирана.

Тези агентски услуги обикновено са евтини и също така осигуряват търговското седалище на корпорацията. Местните агенти поемат административните длъжности, свързани с дружеството с ограничена отговорност и, ако се изисква от тях, те могат да заемат всички други необходими длъжности.

Специални характеристики на естонската данъчна система

Естония е много специална страна по отношение на корпоративните данъци. Вероятно е единствената страна в света, която въведе система, в която фирмите плащат само данъци върху разпределените дивиденти. Това означава – доколкото международните данъчни закони на вашата страна на произход не го възпрепятстват – че няма да плащате данъци върху печалбите или инвестициите, докато парите остават в естонската корпорация.

Данъците, в размер на 20%, се плащат само при разпределянето на дивиденти. В много страни това ще означава и плащането на доходи или удържането на данък при източника. Но за тези хора, които не трябва да плащат данъци в страната си на пребиваване, Естония е интересна алтернатива. Има и друг аспект от естонския корпоративен данък, който може би е още по-интересен.

До определен момент вашата заплата е освободена от данъци в Естония. Сумата на освободената от данъци заплата се определя от обема на продажбите и работата на администраторите в рамките на корпорацията. Счетоводителите от партньорската ни агенция могат да ви помогнат с това.

Освен това можете да разпределите до 1 230 евро на месец без такси като фиксирани пътни разходи, стига да не живеете в Естония и действително да имате свързани с фирмата си разходи за пътуване. Това е лесно да се оспори за повечето компании, които не са обвързани с едно място.

За онези от вас, които планират дългосрочно, е много по-смислено да оставят средства в естонската компания, вместо да плащат данъци. В крайна сметка можете да оставите парите си без данък в естонската корпорация, което се превръща в отлично средство за инвестиции.

Естония е страна с добра репутация в рамките на Европейския съюз и предлага много възможности за инвестиционни инструменти, които класическите офшорни компании не предлагат.

Естонска фирма може да инвестира в недвижими имоти в рамките на ЕС и като цяло може да направи различни видове депозити и други инвестиции без проблеми. Естонският бизнес рядко има пречки за достъп до инвестиционни възможности, плюс това, не плаща данъци в страната.

Естонското дружество е идеално пригодено и за пенсионни планове. Вместо да ги договаряте частно и да плащате данък върху капиталовите печалби, можете да ги прехвърлите на естонско дружество с ограничена отговорност, която ще може да ги инвестира много гъвкаво. Получените капиталови доходи ще бъдат освободени от данъци и с течение на времето ще се натрупват.

Естествено, всичко това е възможно само ако сте фискално задължен в държави без CFC правила. Ако пребивавате в Испания, няма да можете да избягвате плащането на данъци върху капиталовите доходи.

В страни без CFC правила една естонска корпорация предлага възможност за заобикаляне на данъците върху частните капиталови печалби. В случай, че трябва да плащате данъци, те ще бъдат само под формата на 20% данък върху дивидентите. Но тъй като можете да си определите конкретна месечна заплата, това не е необходимо изискване.

Следователно естонското дружество с ограничена отговорност може да бъде управлявано по начин, който е напълно освободен от данъци, ако използва дългосрочни инвестиционни стратегии. Това го прави особено интересен вариант като дъщерно дружество за много предприемачи, които не са обвързани с една локация.

Можете да продължите да управлявате бизнеса си без такси чрез офшорна или хибридна компания, като се възползвате от инвестиционните предимства на естонското дружество с ограничена отговорност. Можете също да си определите дългосрочна месечна заплата на максималната необлагаема сума.

Предимства на естонските дружества с ограничена отговорност в рамките на ЕС

Наличието на естонско дружество с ограничена отговорност е един от малкото възможни начини за осъществяване на стопанска дейност в рамките на Европейския съюз без данък, дори ако това включва ограничения, като същевременно получавате данъчен идентификационен номер. Това е все по-трудно за други непребиваващи в страната компании.

Фирми като британските дружества с ограничена отговорност срещат проблеми при получаването на вътрешнообщностни данъчни номера, ако не получават облагаем доход в Обединеното кралство. Същото се случва и при партньорства в други страни.

Естония е много подходяща за регистрация на бизнес, включващ внос и износ, организиран като Amazon FBA, тъй като благодарение на това, че е част от Европейския съюз, фирмите регистрирани под естонска юрисдикция, рядко имат проблеми с компании като Amazon или Ebay или платежни услуги като PayPal или Stripe. Можете да използвате всички тези услуги без проблем, ако стартирате фирма в Естония.

Естонската компания може да бъде полезна и като фирма за фактуриране. Въпреки това прехвърлянето на печалби към офшорна корпорация е значително по-трудно, отколкото от Великобритания, например, защото Естония не е подходяща за двойни структури.

Всеки, който има класически консултантски бизнес с дигитални продукти и услуги, трябва да обмисли фактурирането на своите консултантски услуги чрез естонски бизнес, като същевременно предлага своите цифрови продукти чрез външни сървъри като Digistore в комбинация с офшорна компания. Част от приходите от консултантските услуги могат да бъдат изтеглени като конкретна месечна заплата без данъци, а останалите средства могат да бъдат инвестирани.

Каква е администрацията на естонска фирма?

Всеки, който има за цел да избегне счетоводството, няма да има късмет с естонското дружество с ограничена отговорност. В Естония цялото движение на капитали трябва да се отразява в счетоводството на компанията, така че да не се намалява добрата репутация на бизнеса в страната. За разлика от това, можете да пренебрегвате одитите – които са задължителни на места като Хонг Конг например – под определена сума.

Като се има предвид, че Естония е по-ефективна, от гледна точка на разходите, страна от Обединеното кралство, е удобно да се извършва външно счетоводство. Регистрационният агент е добра възможност за това. В зависимост от общата сума от транзакции, работещ на свободна практика или собственик на малък онлайн бизнес не би трябвало да плащат повече от € 20- € 50 месечно за счетоводни разходи. Електронното пребиваване ви дава възможност сами да се справите с този процес. Независимо от случая, изискването за естонско електронно пребиваване е, че трябва да можете да управлявате целия бизнес онлайн.

Нашата партньорска агенция предлага пакети с месечни такси за различни бизнес модели, като ориентировъчните разходи за счетоводство на еднолични дружества са € 50- € 80 месечно.

Всичко за естонските банкови сметки

За разлика от други фирми, естонските дружества с ограничена отговорност нямат проблем с отварянето на банкови сметки. Можете да откривате сметки навсякъде в Европа, нещо повече, можете да го направите и в глобален мащаб, ако вашите инвестиции го изискват.

Въпреки това, има основателни причини да си откриете естонска банкова сметка. Например, ще бъде по-лесно да вземете пари от вашата PayPal сметка. Това е една процъфтяваща модерна страна, която има най-нисък държавен дълг в целия ЕС, което означава, че има добра икономическа сигурност.

Въпреки електронното пребиваване, в момента не е възможно да отворите банкова сметка дистанционно. Ще трябва да посетите лично естонска банка, за да откриете сметка. Една от най-интересните възможности е да отворите сметка в SwedBank.

Тази банка е най-отворена към нерезиденти, които нямат клиенти в Естония, и има желание да открива бизнес сметки за практически всеки, включително интернет предприемачи и лица на свободна практика. SEB и Norvik Bank са сред другите банки, които имат повече изисквания относно обема на продажбите и първоначалния депозит. Разбира се, никога няма да е толкова трудно да откриете банкова сметка в Естония, както е в Хонг Конг.

Стъпки за създаване на естонска фирма

Най-важната характеристика на естонския бизнес климат е, че регистрирацията на фирма е много достъпна. Изискванията за стартиране на бизнес стават все по-прости от ден на ден.

Понастоящем можете да активирате бизнеса си онлайн, като използвате електронното пребиваване (e-residence), за което ще трябва да кандидатствате предварително. Разбира се, ще трябва да потърсите местен агент, който да ръководи корпорацията и да предостави фирмен адрес.

Регистрацията на фирма не отнема повече от няколко работни дни и след това можете да откриете банкова сметка на място.

Обобщавайки предимствата на естонското дружество с ограничена отговорност

Естонско дружество с ограничена отговорност е полезно в много случаи, особено в следните:

 • За всеки, който може да живее с ниска месечна заплата или иска да бъде обложен с данък въз основа на тази заплата
 • Като средство за инвестиции, недвижими имоти и непредвидени обстоятелства в дългосрочен план
 • За услуги за фактуриране, включително консултации
 • За обикновени фирми за внос-износ
 • За всеки, който се нуждае от данъчен идентификационен номер в ЕС.
 • Като дъщерно дружество на чуждестранна корпорация

С фирма в Естония имате следните предимства:

 • Неразпределените печалби не се облагат с данък, а разпределените дивиденти се облагат само с 20%
 • Възможността за получаване на заплата без дължим данък (в рамките на определени ограничения)
 • Възможност за получаване на вътрешнообщностен данъчен идентификационен номер
 • Фирмените банкови сметки
 • Ограничена отговорност с намалени или неначислени вноски (отговорност до 2 500 евро)
 • Добра репутация в рамките на ЕС
 • Просто администриране, което вероятно ще стане още по-лесно в бъдеще
 • Намалени разходи за създаване и поддръжка

Може да харесате още:

Технически анализ в трейдър индустрията

Технически анализ в трейдър индустрията

 • 15/09/2021
бърз кредит

5 въпроса, които да си зададем преди да изтеглим бърз кредит

 • 15/09/2021
Регистрация на офшорна компания – причини и процедури

Регистрация на офшорна компания – причини и процедури

 • 28/07/2021