Селен и високата кръвна захар при мъжете

селенСелен е популярен остатъчен минерал, който се съдържа в редица храни, но често дефицитът му е голям. Кой би предположил, че в малки дози, този минерал може да има толкова важно значение за тялото?

В днешно време, високата кръвна захар започва да става проблем на национална ниво, след като хранителните навици буквално разрушават хормоналния отговор на тялото. Например, в САЩ диабетиците са близо 24 милиона и всяка година се отделят 174 милиарда долара за борба с диабета, което е близо 20% от всички средства за здравеопазване.

Диабетът води със себе и редица опасности за здравето, като по-висок риск от инфаркт (200-400% повече) и по-висок риск от смърт (200%). В резултат на диабет може да се достигнат състояние като сърдечни болести, инфаркт, слепота, хронични бъбречни заболявания и в крайни случаи ампутации.

За наше щастие, природата се е погрижила за нас и ни е дарила с редица натурални източници, които могат да ни помогнат в борбата с високата кръвна захар. Такива са хром пиколинат, канела, магнезий и коензим Q10.

Това на което трябва да се обърне повече внимание е храната, като строго препоръчителни са орехите, които благодарение на аргинин, подържат стабилна кръвната захар и здравето на кръвоносните съдове. Орехите съдържат оптимално съотношение на мазнини, които спомагат за инсулиновата чувствителност и кръвната циркулация.

Сега едно ново изследване включва в битката срещу диабета и небезизвестния с лечебните си свойства селен. Това изследване установява, че селенът освен, че е благоприятен за здравето на кожата и ставите, може също така да регулира кръвната захар при мъжете. Изследването (the Epidemiology of Vascular Aging) включва 1162 пациенти, на възраст между 59 и 71 години. Всеки субект дава първоначална кръвна проба, сутрин на гладно, преди изследването да започне и след това се взимат нови проби на година 2, 4 и 9.

В края на деветата година, нивата на селен при мъже и жени са 1.08 и 1.10 микромола/литър, съответно. Докато учените не установяват промяна на кръвната захар при жените, то при мъжете резултатите са изненадващи. Мъжете с високи нива на селен (1.19-1.98 мм/л) са имали 52% понижен риск за диабет, в сравнение с тези с по-ниски нива на селен (0.18-1.00 мм/л).

Впоследствие са изследвани всички останали данни като начин на живот, индексът на телесното тегло, сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане, и отново са потвърдени резултатите от 50% понижен риск, докато при жените пак няма никаква промяна.

Източник: https://fitholic.bg/

Може да харесате още:

Вкусни и полезни: Света на веган тортите

Вкусни и полезни: Света на веган тортите

  • 27/06/2024
Възможна ли е мисия “чисти детски ръце” през лятото?

Възможна ли е мисия “чисти детски ръце” през лятото?

  • 23/06/2024
годжи бери за отслабване

Отслабнете с вкус: Открийте силата на чая от годжи бери

  • 22/06/2024