Счетоводни услуги на ниски цени – какво получавате срещу символично заплащане?

Счетоводни услуги на ниски цени Понятието ‘’Ниски цени’’ е много относително, особено когато става въпрос за счетоводни услуги. Една цена може да бъде висока за един тип фирми и невероятно изгодна за по-голямо дружество с мащабна дейност и голям наличен капитал. Ценообразуването при този вид услуги се определя от обема и сложността на извършената работа. Това, какво ще ползвате като специализирана дейност, определя и каква еднократна или абонаментна такса ще заплатите на счетоводната къща.

Защо не бива да се подвеждате по ниските цени?

Специално при счетоводството не бива да се правят компромиси с качеството, защото желанието да спестите малко пари може да доведе до редица сериозни неприятности в бъдеще. Лошото управление на фирмената ви документация и финансови дела може да ви сблъска със сериозни наказателни постановления, поради допуснати груби грешки, неспазени срокове или неизпълнени задължения. Остава и рискът да носите наказателна отговорност за подадена неволно невярна информация.

Малките фирми, регистрирани като ЕТ са обикновено тези, които наемат съмнителни счетоводители. Под ‘’съмнителни’’ нямаме предвид такива, които ще изтеглят от банката наличния ви фирмен капитал и ще изчезнат зад граница (въпреки че и това е напълно възможно), а такива, които нямат нужната квалификация и опит, за да ви гарантират, че счетоводните ви книжа са в изрядно състояние.

Много еднолични търговци наемат пенсионирани счетоводители, които дълги години са били част от счетоводния екип на някое предприятие. Един такъв човек не може да се нарече специалист по съвременните критерии, защото начинът, по който в момента се води счетоводството на стопанските структури е много различен от този, прилаган преди, да речем 5 години.

Когато вашият счетоводител не е в течение с последните нормативни уредби, касаещи счетоводната отчетност и данъчно облагане, това ви излага на риск да се окажете неизряден данъкоплатец в очите на данъчните власти, независимо, че сте плащали редовно таксите, посочени ви от счетоводителя. Особеното при грешките, допуснати в осчетоводяването е, че те могат да бъдат констатирани след години и много често се откриват едва при данъчни проверки и ревизии.

Каква услуга получавате, когато не гледате цената, а качеството?

Тук не ви подтикваме да пренебрегвате финансовата си изгода.Естествено е да разгледате условията, предлагани ви от няколко счетоводни кантори и да изберете най-ниската цена. Изборът на цена обаче трябва да става на база обем извършена дейност и качество на услугата, а не цената, като сума да бъде единственият критерий, по който избирате.

Разбира се, винаги има вероятност да попаднете на голяма фирма, която не предлага внимание към отделния клиент и всичко се върши механично и без нужното персонално отношение. Да, документите ви вероятно ще бъдат изготвени изрядно, но е много вероятно да пропуснете някои данъчни облекчения или да заплатите повече, от реално необходимото във вашия случай. Доверете се на екип, който ще се погрижи не само за счетоводството, но и за вашия интерес като фирма. Добрият екип ще ви препоръча банка с най-ниските такси и изгодни условия или ще ви даде ценни съвети за намаляване на данъчната тежест.

Абонаментни или еднократни услуги?

Еднократни счетоводни услуги ползват частните лица, но не и фирмите, които нямат собствен счетоводен отдел. В една стопанска структура има ежемесечни дейности, изискващи вниманието на счетоводител, като например внасяне на дължимите социални и здравни осигуровки, подаване на ДДС декларации и т.н. Оформянето на ведомостите също е част от работата на счетоводителя, както и много други задачи, в зависимост от мащаба и вида на фирмата.

Използвайки абонаментно счетоводно обслужване, вие си договаряте много по-ниска цена за всяка отделна услуга. В месечните такси, които заплащате на своята счетоводна къща е калкулирана и цената за изготвяне на годишната ви данъчна декларация или финансов отчет, например, които като цяло не са от евтините услуги, когато се ползват еднократно.

Повечето счетоводни фирми предлагат намаления и отстъпки от цената за извънредни, нерегламентирани в договора услуги на клиенти, използващи абонаментно счетоводно обслужване. Така можете да се възползвате от допълнителна специализирана помощ на много по-ниска цена, от тази, която е валидна за масовия потребител. Счетоводни услуги на ниски цени са тези, които ви спестяват пари в дългосрочен план, а не тези, които ще ви костват минимум средства в момента.

Може да харесате още:

Технически анализ в трейдър индустрията

Технически анализ в трейдър индустрията

  • 15/09/2021
бърз кредит

5 въпроса, които да си зададем преди да изтеглим бърз кредит

  • 15/09/2021
Регистрация на офшорна компания – причини и процедури

Регистрация на офшорна компания – причини и процедури

  • 28/07/2021