Поправяне на проблемни покриви

Поправяне на проблемни покривиПокривът е по дефиниция едно сложно съоръжение, което се поддържа трудно. То, обаче се нуждае от постоянни грижи, за да може да изпълнява перфектно своето предназначение – да предпазва сградата от проникването на дъждовна и снежна вода. Тези грижи, за съжаление не винаги могат да бъдат осигурени, особено при някои видове покриви, които съвсем основателно смятаме за проблемни.

Кои са проблемните покриви?

  • Един от най-проблемните покриви е този с много голям наклон и сложна геометрия. Този покрив създава проблеми, поради сложността на неговото обслужване. Покрит с керамични или циментови керемиди, които имат неприятната склонност да се напукват или разместват след силни бури, този покрив се нуждае от често ремонтиране, което е изключително трудна задача, поради големия му наклон.
  • Несъобразена с тежестта на покривната настилка дървена конструкция. Това е един наистина проблемен покрив, тъй като носещата конструкция не може да издържи тежестта на масивните керамични или циментови керемиди. Допълнителното подсилване и укрепване на носещата конструкция често е неефективно и дори невъзможно, а липсата на здрава опора може да доведе до пропадане на целия покрив.
  • Покривите на вили или селски къщи, които не обитаваме постоянно са не по-малко проблемни. Много често се случва да посетим вилата и да открием, че проливните дъждове в последните месеци са нанесли тежки поражения на цялата сграда. Тъй като не сме там постоянно, няма как да открием навреме съществуващия проблем, затова е редно да предотвратим неговата поява.

Какво е решението за проблемния покрив?

И в трите случая, които изброихме може да се приложи едно и също решение, което ще направи покрива по-малко проблемен и ще ни спести необходимостта от постоянни грижи и скъпо струващи ремонти. Решението е цялостна реконструкция на наклонения керемиден покрив и подмяна на керамичните керемиди с битумни.

Защо битумните керемиди са вярното решение за проблемния покрив?

Битумните керемиди навлизат все по-осезателно в изграждането на модерни и здрави покриви. Причината за това е тяхната лекота, устойчивост и дълъг експлоатационен живот, а нека не подценяваме и тяхната естетическа стойност. Предлагани в огромно разнообразие от форми и цветове, битумните керемиди могат да превърнат една невзрачна сграда в архитектурна забележителност.

Битумните керемиди са чудесно решение при един силно скосен и разчупен покрив, особено ако той се намира и на значителна височина. Тяхната здравина, устойчивост на стареене и механични въздействия ще ни спести нуждата от често ремонтиране на стръмния покрив, което в този случай е една много опасна каскада. Подмяната на керамични керемиди с битумни изисква основна реконструкция на покрива, но след нея няма да ви се налага да се качвате върху опасното съоръжение поне 30-40години.

При несъобразена покривна конструкция, която не може да издържи тежестта на керамичните керемиди, битумното покритие е отново вярното решение. За да добиете представа за разликата в теглото на двата материала, ще ви информираме, че един кв.м от покрив, покрит с керамични керемиди може да достигне тегло от 45-50кг, докато квадратен метър покрив, застлан с битумни керемиди тежи от 8 до 13кг. Това ще спести нуждата от укрепване и подмяна на носещата конструкция, като същевременно ще направи покрива много по-устойчив на атмосферни и механични въздействия.

Къщите, които не обитаваме постоянно се нуждаят много повече от изграждане на здрав и устойчив на различни влияния покрив. Тъй като не сме постоянно в тях, за да следим за всяка дребна авария или неизправност е добре да се застраховаме, като изградим един сигурен и дълготраен покрив. Битумните керемиди, освен леки, здрави и красиви са и с много добри влагоизолиращи показатели, което може да ни гарантира, че изграден правилно, битумният покрив вече никога няма да бъде смятан за проблемен.

Битумните керемиди са едно огромно постижение на съвременното строителство, защото дават възможност за монтиране, практически върху всички видове покриви, независимо от тяхната конструкция, наклон и геометрия . Битумът е материалът на бъдещето, който бива постоянно усъвършенстван, така че да ни бъде спестена необходимостта от чести покривни ремонти и да забравим термина: „проблемен покрив“.

Може да харесате още:

единични легла

Нюанси при избора на единични легла

  • 23/04/2022
Бързо освежаване на интериора със самозалепващи 3D тапети

Бързо освежаване на интериора със самозалепващи 3D тапети

  • 18/04/2022