Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Изразът „пухена възглавница” се е превърнал в нарицателно за аристократичен разкош и невероятен комфорт. Този израз се използва по адрес на възглавници с различен пълнеж, включително синтетичен, поради аналогията с пухкавата, въздушна текстура на естествения пух. Ако сте решили да си подарите комфортен сън с пухена възглавница, то в следващите редове ще ви предложим полезна информация за този тип спални аксесоари.

Особености на пухения пълнеж

Първо трябва да уточним, че пълнежът на пухените възглавници не винаги е съставен само от пух. Много от водещите производители на изделия от естествен пух, сред които изпъква пловдивската марка Poohy, използват и пера в различно съотношение. Неслучайно този вид пълнежи се наричат пухо-переви в професионалните кръгове.

Най-топлият вид пълнеж е пухът от водоплаващи птици – най-често гъски и патици. Между малките пухчета на тези пернати се образува въздушно пространство, гарантиращо висока топлоизолация. Поради разликата в характеристиките, гъшият пух се смята за по-качествен изолатор от патешкия, съответно и цената му е по-висока.

Съотношението между пух и пера се избира в зависимост качествата, които трябва да притежава възглавницата. Продуктите с 90% пух и 10% пера са по-меки и пухкави. Главата на спящия потъва в такава възглавница, при което височината ѝ намалява. Възглавниците, в които перата заемат по-голям процент от състава на пълнежа, запазват височина и осигуряват по-стабилна опора.

Хората, които предпочитат по-твърди възглавници, трябва да разгледат по-отблизо продуктите с над 10% съдържание на пера. Днес възглавниците се произвеждат с 30, 50, 95 и дори 100% пера. Тук от значение е и силата на запълване, която определя плътността на самото изделие и неговите терморегулаторни възможности.

Калъф на възглавницата – защо е важно неговото качество?

За качеството на една пухена възглавница можем да съдим и по материята, от която е изработен нейният калъф. Предвид специфичната структура на малките пухчета и перца, платът трябва да бъде специално изработен за целта. Неговата задача е да предотврати излизането на пълнежа по време на сън или при изтупване на възглавницата.

Реномираните марки използват специални памучни платове с плътно изтъкана структура на нишките. Способностите на тези тъкани да задържат пълнежа на място се обозначават с термина ‘’Downproof” – от англ. „устойчив на пух”. Плътната структура на калъфа не го прави непременно груб. Възглавниците с добро качество са меки и приятни на допир, но ако държите на нежния финес, винаги можете да облечете възглавницата в сатенена или копринена калъфка.

Плюсове на възглавниците с пълнеж от пух и пера

Както всеки продукт, и пухените възглавници имат своите плюсове и недостатъци. Колкото до недостатъците, можем да посочим само два: по-високата цена спрямо изделията със синтетични пълнежи и опасността от алергии. Съвременните технологии на обработка на пуха обаче, сведоха до минимум възможността за развитие на прахови акари – основният възбудител на алергични реакции.

Плюсовете пухената възглавница с добро качество се изразяват преди всичко във висока топлоизолация – въздухът циркулира свободно в естествения пълнеж, така че спането на възглавница с пух и пера е удобно както през лятото, така и през зимата. В комбинация с естествената памучна материя, пухеният пълнеж ефективно абсорбира влагата, която тялото отделя по време на сън.

Възглавниците с добро качество имат отлични експлоатационни свойства. Срокът на употреба варира от 5 до 20 години при изделията на различните производители. С полагане на нужните грижи, пухената възглавница на Poohy ще ви радва с меката си топлина в продължение на десетилетия.

Може да харесате още:

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024
Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023
Изчерпателно ръководство за душ системи за баня

Изчерпателно ръководство за душ системи за баня

  • 11/12/2023