Покупка на найлон за оранжерия – какво да изберем?

Покупка на найлон за оранжерия – какво да изберем?

За земеделските производители и частните стопани е немислимо да добият ранна реколта, без оранжерийно отглеждане на растителни култури. Въпреки че съвременният пазар предлага огромно разнообразие от меки и твърди покривни материали, все още се използват полиетиленови покрития. Изборът на найлон за оранжерия обаче не е толкова прост, затова ще разгледаме какви видове се предлагат и кой вариант бихте могли да изберете.

Какво може да бъде покритието и как да го изберете правилно?

С правилния избор на оранжерийното покритие могат да се решат редица проблеми. Найлонът има потенциала да защити културите не само от температурни колебания и измръзване, но също и от плевели, вредители и изгаряне. Много често оранжерийното производство е по-сигурно, защото растенията са защитени от обилни и особено киселинни дъждове.

И все пак има различни видове гъвкави покривни материали, обединени под общото наименование „найлони”, които имат различни характеристики и приложение. За да разберете коя материя е подходяща за нуждите на вашето стопанство, трябва да се запознаете с особеностите на най-съвременните продукти. Това са:

Полиетиленов филм: В исторически план полиетиленовото фолио е най-разпространеният вид найлон за оранжерия. Но ако преди 10 години покупката е изисквала да се вземат предвид само ширината и плътността на покритието, то днес трябва да се разгледат много повече параметри: цвят, въздухопроницаемост, UV устойчивост, еластичност, прозрачност и т.н.

Еластично фолио: Поривите на ураганните ветрове могат да оставят и малкия парник, и голямата оранжерия без необходимата защита. Еластичността на „найлона” е от голямо значение, ако не искате да покривате конструкцията повторно в разгара на сезона. Изберете филм от етилен винил ацетат. Той се разтяга почти като гума, перфектно пропуска светлина, не замръзва и издържа до 5 години при правилна употреба.

Топлоизолационен найлон за оранжерии: Основната задача на това покритие е да защити отглежданите култури от повтарящи се застудявания и нощни измръзвания. Температурата под него винаги (включително през нощта) е с 5 ° C по-висока от обичайната, а при рязко застудяване запазва топлината по-дълго. Предлага се в матово бял или зеленикав цвят.

Хидрофилна мембрана: Повечето оранжерийни найлони допускат образуването на конденз, който се стича по листата на растенията. За култури като доматите това може да бъде фатално. Единствено хидрофилният найлон, който се разпознава по характерния син оттенък, е защитен от този ефект. По него водата се стича на струйки към основата на парника, а самият филм освен това е устойчив на UV лъчение.

Найлон с фосфорна добавка: Не само дебелината на полиетиленовото фолио, но и добавките в състава му оказват положително влияние върху степента на растителна защита. Така например светло розови или оранжеви покрития с фосфорна добавка могат да имат благоприятен ефект върху растенията. Факт е, че те превръщат ултравиолетовото лъчение в инфрачервено и по този начин увеличават добива от културите, предпазвайки ги не само от студ, но и от прегряване.

Армиран найлон: Армираните покрития са разумна инвестиция, защото имат по-дълъг експлоатационен живот, бивайки устойчиви на вятър и изгаряне от слънцето. Цената им е по-ниска от тази на стъклените и поликарбонатни покривала, а срокът на употреба – по-дълъг спрямо обикновените найлонови мембрани.

Технологията на производство на армирания найлон за оранжерия се различава от обичайната. Структурата му се състои от три слоя полиетилен, между които е положен слой армировъчна мрежа. В състава на покритието са добавени UV стабилизатори, които позволяват да се разпредели равномерно слънчевата светлина и да се удължи живота на материала.

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024
Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023