Покрив с метални керемиди

метални керемидиМеталните керемиди като дълготрайно покривно покритие

Покривът е една много сложна конструкция, чието изграждане и ремонтиране консумира не малко време и средства. При изграждането на нов покрив или ремонтирането на стар такъв е важно, всяко решение да се обмисли внимателно, тъй като при покривът не може да има временни решения, които да се коригират или допълнят по-късно.

Избор на покривна настилка

Когато се изгражда или реновира покрив, окончателната настилка трябва да се избере, след като се обмислят задълбочено всички възможни варианти. Избирайки един или друг материал за постоянно покривно покритие, трябва да вземете предвид няколко съществени фактора, сред които:

 • Предназначение на сградата;
 • Наклон на покрива;
 • Вид на носещата конструкция;
 • Сложност на изпълнението;
 • Устойчивост и дълготрайност на покритието;
 • Енергийна ефективност.

В много случаи, изборът на покривно покритие е несъвместим с конструкцията на самия покрив или предназначението на сградата, а да не забравяме, че факторът ‘’бюджет’’ почти винаги накланя везните в полза на едно или друго решение. Обмисляйки най-удачните варианти е добре да знаете опциите, които ви се предлагат. Най-масово използваните покривни настилки у нас са:

 • Керамични керемиди;
 • Циментови керемиди;
 • Метални керемиди;
 • Различни видове битумни керемиди;
 • Каменни плочи от естествен камък.

От всички, изброени дотук, вероятно най-малко използваният у нас материал е металът, особено при жилищни сгради и по-конкретно при покривите на къщи. Много хора смятат, че металният покрив е подходящо решение единствено за временни постройки и промишлени помещения, като халета, цехове и гаражи, но това схващане е абсолютно погрешно.

Какви са предимствата на металните керемиди?

Вероятно болшинството хора си представят металните керемиди, като грозни и безлични, сиви ламаринени плоскости, каквито всички сме виждали в миналото да „украсяват“ покривите на навеси, стопански постройки и обори. Тази асоциация, обаче е изцяло погрешна, защото металният покрив претърпя сериозна еволюция и днешните метални керемиди нямат нищо общо с познатите от миналото ламаринени нагънати листове.

Сред основните предимства на съвременните метални керемиди са:

1. Добра естетическа визия. Видът на ламаринените покриви днес няма нищо общо с грозните метални плоскости от миналото, които не предлагаха никаква възможност за оригинални архитектурни решения. Днес един метален покрив може да бъде не по-малко оригинален и естетически издържан от класическия керемиден покрив, а в някои случаи, той може да се окаже дори по-стилен и приятен, като гледка. Тъй като съвременните метални керемиди имат различни полимерни покрития, вече можете да изберете не само формата и стила, но и конкретния оттенък на цвета на металния покрив.

2. Устойчивост и дълготрайност. Металните керемиди осигуряват надеждна защита при всякакви атмосферни условия. Техните антикорозионни покрития и здрав монтаж дават най-голяма сигурност и стабилност на покрива при бури, силен вятър, градушки и високи летни температури. Покривът, покрит с метални керемиди не избледнява с времето, не се пука и троши и не изисква никаква поддръжка. Оптималният живот на металния покрив е минимум 40-50 години.

3. Лесен и бърз монтаж. Тъй като металните керемиди са изработени под формата на профилирани листове със стандартизиран размер, те се монтират много по-бързо и лесно от керамичните керемиди, например. Инсталацията на метални покривни профили отнема по-малко време и може да се извърши върху старата покривна конструкция, което спестява средства и време за демонтаж.

Може да харесате още:

Мебели по поръчка или от магазин?

Мебели по поръчка или от магазин?

 • 25/11/2022
По-чиста баня

По-чиста баня

 • 22/11/2022
Особености и предимства на мебелите по поръчка

Особености и предимства на мебелите по поръчка

 • 22/11/2022