По-чиста баня

По-чиста баняС пролетта идва неизменното почистване – за едни домакини представляващо ужас, а за други хоби и дори начин на релакс и отърсване от ежедневието. Преди да започнете почистването изнесете от шкафовете в банята всички вещи, които съхранявате там – кърпи, хавлии, спално бельо.

1. Таван – започнете почистването на банята от тавана. Мръсотията и прахта падат от горе на долу и за да не Ви се почиства някоя зона два пъти, започнете почистването от тавана. Правилото важи при почистване, както на бани, така и на други стаи. Почистете тавана с универсален мек почистващ препарат и мокър парцал или гъба.

Огледайте внимателно и за участъци по които се е появил мухъл – ако има такива участъци можете да ги третирате с препарат против мухъл (на пазара има няколко вида, които ще Ви свършат работа). Ако не ви се ходи до магазина и нямате препарат против мухъл в дома си, за почистването на засегнатите зони можете да ползвате и разтвор от белина и вода.

2. Стени – след като сте завършили с почистването на тавана преминете към стените и прозорците, ако има такива. Често по стените в баните българските жилища нямат проектирани прозорци.

Почиствайте от горната част на стените, постепенно слизайки надолу, докато достигнете до пода. За почистването е препоръчително ползването на неабразивен препарат или препарат специално предназначен за почистване на плочки. Ако нямата под ръка ползвайте разтвор от вода и белина в съотношение 10:1.

3. Душ кабини. Използвайте за почистване препарат за почистване съставен от равни части оцет и вода. Оцетът е ще отстрани дори и упорити замърсявания. За стъклата на душ кабината след като ги напръскате с вода перфектно ще отстраните мръсотията с намачкан вестник или чистачка с гумен накрайник.

Ако на места се е появила ръжда – напр. около панти или около сифона на мивката успешно ще отстраните ръждата третирайки я с кока-кола. Ако мястото където е ръждата е трудно за обилно накисване, напоете памук или парцалче с кока-кола и обработете зоната. Само след няколко минути няма да има и следа от ръжда.

За почистването на пода ползвайте специализиран за съответното подово покритие препарат. Повече на пазара са със свеж аромат и ще ароматизират чудесно банята заличавайки миризмата на оцет.

След третиране с какъвто и да е препарат за почистване изплаквайте обилно с хладка вода. Носете защитни ръкавици и защитни очила!

За висококачествени препарати за почистване на дома, разгледайте магазин prouvestore.com

Може да харесате още:

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023
Изчерпателно ръководство за душ системи за баня

Изчерпателно ръководство за душ системи за баня

  • 11/12/2023
Скритият герой: Структура за вграждане

Скритият герой: Структура за вграждане

  • 27/11/2023