Първа покупка на гравиран подарък – какво трябва да знаете?

гравиран подаръкАко все още не сте купували и поднасяли гравиран подарък, то вие принадлежите към много малък кръг потребители. Тенденцията да се подаряват лазерно гравирани подаръци доби широка популярност, пренасяйки се от корпоративния бизнес в личното пространство на обикновените хора. Днес почти няма дом, в който да не присъства поне един стилно гравиран сувенир.

Какво представлява лазерното гравиране?

Лазерното гравиране е специална услуга, която ви позволява с малък капитал и без особени усилия да превърнете всяка вещ в нещо уникално. Какво представлява обаче самата операция е нещо, което малко хора разбират. Предполагаме, че ще ви бъде полезно или поне интересно да разберете как се гравират подаръчни продукти, затова нека обясним.

Гравирането може да се прилага върху предмети от различни материали с различна форма и текстура. При него материалът се подлага на безконтактна обработка посредством тясно фокусиран лазерен лъч. С помощта на лазер може да се приложи изображение с всякаква сложност – текст, лого, рисунка и т.н.

Гравюрите са трайни и се запазват във времето, независимо на колко интензивна употреба е подложен съответният предмет. Това се дължи на самия метод на изработка – при него не се нанася друг материал, а се отнема микроскопична част от материала, който се гравира.

Предимства на метода

Лазерното гравиране не може да се направи в домашни условия, тоест, не можем сами да гравираме някакъв предмет, за да го персонализираме и превърнем в уникален подарък. За целта е нужно да потърсим услугите на специализирана фирма, която предлага такива услуги.

Има още по-добър вариант – онлайн магазин за подаръци, за който гравирането е допълнителна услуга към основния списък с дейности. Laser Boutique е такова място и си струва да го посетите, заради богатия избор от висококачествени и луксозни артикули. Гравюрите на марката са безупречни и достъпни като цена.

Сред предимството на метода можем да изтъкнем:

  • Високоскоростно приложение както на текст, така и на изображения без загуба на качество;
  • Няма нужда от механичен контакт с третираната повърхност;
  • Висока точност на изображенията;
  • Последователността на обработка на повърхността се задава от машина с цифрово управление, което минимизира риска от брак;
  • Приложените изображения практически не са подложени на механично натоварване;
  • Гравирането изглежда привлекателно, акуратно и представително в продължение на години.

Гравиране може да се извърши върху много широк списък с материали. Методът е наистина уникален, но и универсален. Приложението му е възможно при повечето известни материали, като най-често използваните са: Кожа, стъкло, метал, плексиглас, пластмаса, дърво, благородни метали, камъни и др.

При гравирането на метални изделия, механизмът на действие е следният: под въздействието на висока температура върху третираната повърхност част от метала се „изпарява“, поради което се образува ясно, точно изображение или текст. Кожата е деликатен материал, поради което изисква внимателно боравене, използване на ниски температури и специални накрайници.

За стъклото се използва метод, наподобяващ пясъкоструйна обработка, при който пясъкът се заменя от тясно фокусиран лазерен лъч. Стъклото е един от най-сложните материали, тъй като податливостта му към гравиране зависи от нивото на олово в съответния продукт. Кристалните продукти са най-трудни за обработка.

За гравиране върху пластмаса се използва оборудване с ниска мощност, тъй като това е доста мек и гъвкав материал. Изображението се създава чрез преместване на лазерния лъч върху повърхността според шаблона, зададен от машината с цифрово управление. Благородните метали се гравират по същия начин, както предметите от обикновен метал.

Източник: https://laserboutique.bg/

Може да харесате още: