Нюанси при избора на единични легла

единични леглаХората прекарват средно 8 часа в сън, което представлява една трета от живота на всеки човек. Не само подрастващите, но предимно те спят на единични легла. В тази група влизат ъгловите дизайни и кушетките. Те са предимно с размери на площта за сън 82 х 190см., като някои от тях са оборудвани с допълнителни детайли за съхранение – ракла или чекмеджета.

Най-важният аспект при покупката на легло, независимо дали е двойно или единично, е способността му да осигури нужния комфорт. Ергономичният дизайн се определя не само от матрака, с който ще се комбинира леглото, но и от самата носеща конструкция. Височината, формата на детайлите, материала – това са все фактори, определящи дали ползвателят ще се чувства удобно и дали ще има здрав и спокоен сън.

За кого е предназначено леглото?

Когато разглеждат гамата от единични легла във физически или онлайн магазин, купувачите се ръководят основното от цената и цвета на предлаганите изделия. Цената, защото обикновено преди да пристъпим към покупка, сме определили някакъв бюджет. Цветът, пък би трябвало да позволи на леглото да се впише в цветовата схема на помещението.

А всъщност най-важният въпрос е за кого се купува единично легло? Единичните легла се купуват предимно за стаите на тийнейджъри, а според установените стандарти, те са класифицирани като детски. Детските легла са обект на особено строги изисквания. Важно е конструкцията да е изработена от екологично чисти материали.

В състава на използвания материал не трябва да влизат вредни вещества (минимум лепила и лакове, желателно е да се използва масивна дървесина). Повърхността следва да бъде защитена със лакове на естествена основа (например масла на базата на ленено масло и восък).

Важно е и наличието на ортопедична основа и ортопедичен матрак. Неправилно подбраните легло и матрак могат да причинят сколиоза при децата. За деца между 1 и 3 години трябва да се избере модел с високи бордове, които да предотвратяват изпадане по време на неспокоен сън. Тези бордове е добре да бъдат подвижни, за да не затрудняват ставането и лягането.

При избора на легло за възрастен трябва да се вземат предвид неговия ръст и тегло. На мебелния пазар се предлагат единични легла с нестандартна дължина, така че всеки може да избере най-добрия вариант за своя ръст. Наличието на табла в долната част се определя от предпочитанията на хората. Тя не позволява изпадане на завивките, но за някои може да създава неудобство.

Какъв да бъде размерът?

Има утвърдени стандарти за размерите на повечето единични легла, като дължината варира между 190 и 200см. Тя е напълно достатъчна за хора с нисък и среден ръст, каквито обичайно са подрастващите. Тези, чийто ръст е над средния, би трябвало да потърсят модел с дължина, към която са добавени 25 – 40 см.

Ширината на леглото зависи преди всичко от това колко хора ще спят на него. Единичното легло може да бъде с ширина 80 – 90 сантиметра, но тези, които желаят по-високо ниво на комфорт, могат да изберат модел с ширина 120 сантиметра или повече. Основното е, дали финансовите възможности и свободното пространство в стаята ви позволяват да поставите широко легло. Площта на стаята и нейните архитектурни особености често ограничават в избора на по-просторно спално пространство.

Източник: mebelizavseki.bg

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024