Нивото на хигиена формира реномето на всеки салон за маникюр и педикюр

Нивото на хигиена формира реномето на всеки салон за маникюр и педикюрОт щателната обработка на инструментите за маникюр и педикюр зависи здравето както на професионалиста, така и неговите клиенти. Несериозното отношение към хигиената може да предизвика неприятни последици – от възпаления и гъбични инфекции до заразяване с много опасни болести, като хепатит С и ХИВ.

Не подценявайте рисковете, защото върху работните инструменти, заедно с частиците от ноктите и кожата, попадат множество микроорганизми, бактерии и вируси. За да проникнат в тялото, те се нуждаят от съвсем малка драскотина или рана. Ето защо по отношение на дезинфекцията и стерилизацията е по-добре да бъдете стриктни и дори перфекционисти.

Какво представлява дезинфекцията на инструментите за маникюр?

Стерилизацията е общо понятие, което включва в себе си няколко последователно изпълнявани процедури. Стерилният инструмент е стандарт в професионалните центрове за красота. Един и същ уред или накрайник не бива да влиза в контакт с кожата на клиент, след като е бил използван върху друг преди това.

В салоните за красота обработката на инструменти за маникюр винаги включва 4 етапа:

  • Дезинфекция – веднага след употреба инструментът се поставя в дезинфекционна вана, ултразвукова вана или UV бокс. За да премахне риска от инфекции, операторът взема предметите със захващащи пинсети или ръце в защитни ръкавици;
  • Механично почистване. Дезинфекцираните продукти се измиват с обикновена сапунена вода, изплакват се с вода и се подсушават;
  • Стерилизация. Извършва се в автоклав, суха фурна или гласперленов стерилизатор. На този етап се унищожават дори най-устойчивите микроорганизми, спори на бактерии и вируси;
  • Съхранение. Извършва се в крафт торби и UV камери до следващото използване на аксесоарите, но не по-дълго от 30 дни.

Дезинфекцията на инструментите за маникюр и педикюр означава почистване на повърхността им от микроби, бактерии и инфекциозни агенти. За тези цели се използват дезинфектанти, антисептици, ултразвукови вани, кипене и други средства. Важно е да се знае, че кипенето е метод за дезинфекция, но не и за стерилизация. Стерилност се постига при температури до 180 °C.

Всеки от изброените уреди за дезинфекция и стерилизация може да бъде закупен онлайн от магазин Alison.bg. Там ще ви предложат първокласна стерилизираща и дезинфектираща техника на много изгодна цена. Възможно е също да попаднете на страхотни промоции на някои от най-добрите модели.

Особености на стерилизацията

При правилна стерилизация на работните инструменти вредните микроорганизми се унищожават напълно, включително гъбични спори и персистиращи инфекции като хепатит С. Обработената повърхност става идеално чиста, а предметите – абсолютно безопасни за употреба. В резултат на това рискът от инфекция чрез консумативи за маникюр и педикюр е сведен до нула.

В професионална среда за такава обработка се използва специално оборудване – стерилизатори. С тяхна помощ се дезинфекцират всички режещи пособия, както и пилите за нокти и всички аксесоари за многократна употреба. В зависимост от вида на използваното устройство, процедурата продължава 40-60 минути.

Стерилността се постига чрез висока температура. Радиационни и дезинфекционни разтвори се използват за обработка на козметични консумативи, които не позволяват нагряване до 180 ° C. Никой професионалист не бива да забравя, че безупречната хигиена е атестат за реномето на неговия салон. Факт е, че реномираните обекти се радват на по-голяма клиентела и повече финансови приходи.

Източник: https://alison.bg/

Може да харесате още:

тактически очила

Избор на подходящи тактически слънчеви очила

  • 15/07/2024
Как да ремонтираме стартер на автомобил

Как да ремонтираме стартер на автомобил

  • 13/07/2024
букети за сватба

Какъв букет да подарим на сватба

  • 12/04/2024