Мултифункционални разтвори за контактни лещи – доколко са важни?

разтвори за контактни лещи

Ако сте избрали контактни лещи с по-дълъг период на употреба, например двуседмични, едномесечни или тримесечни, то вие определено се нуждаете от мултифункционален разтвор за тяхното съхранение. Разтворът е течност със специална формула, която изпълнява всички задачи по поддръжката наведнъж – почиства, дезинфектира, рехидратира. Какво представляват разтворите, как да ги избирате и използвате – ще разберете в следващите редове.

Каква е функцията на разтвора?

Разтворът е задължителен при използване на всички видове контактни лещи, с изключение на еднодневните, които се изхвърлят след премахване от очите. Специалната формула на този вид емулсии позволява изцяло по химичен начин да се извършат всички важни операции. Това включва: премахване на липидни отлагания, дезинфекция, почистване, изплакване и хидратация.

В случай че не се използва специализиран разтвор или се използва неподходящ такъв, здравето на очите ще бъде компрометирано. В най-добрия случай ще се появи сухота и дискомфорт при носене на лещите, а в най-лошия – могат да възникнат инфекции, които да застрашат зрението. Ще се намали доставката на кислород до ретината, което е крие редица рискове за очното здраве.

Предимства на мултифункционалните разтвори

Разтворите за съхранение на контактни лещи за многократна употреба нямат нито един адекватен заместител. Те са единственият продукт, одобрен за използване както от производителите, така и от очните специалисти – офталмолози-контактолози. По време на съхранение разтворът почиства лещите по най-ефективния начин именно от онези отлагания, които са характерни за материала, от който са направени ( протеинови и липидни).

Те също така дезинфекцират и овлажняват лещата. По този начин използването на едно универсално решение осигурява всички необходими грижи без допълнителни усилия. На сутринта контактната леща може да се носи отново, чиста, гладка, хидратирана и дишаща. Окото не усеща сухота или дискомфорт.

Избор на разтвор

На първо място е важно да уточним, че разтворите с най-универсално приложение могат да се закупят от почти всяка аптека. Ако ви е нужен по-специфичен продукт, ще го намерите в специализираните магазини за контактни лещи и оптиките. Можете да закупите разтвор дори онлайн. Магазин Lensin.BG е чудесно място за покупка на лещи и разтвори, където ще ви предложат не само изгодна цена, но и професионална консултация относно избора на продукт.

Изборът на разтвора зависи изцяло от материала на лещата. Повечето съвременни многофункционални решения са подходящи за всички видове меки контактни лещи. Но когато купувате, попитайте специалист дали конкретната марка е подходяща за хидрогелни или силикон-хидрогелни лещи, в зависимост от това кой вид носите.

Правила за използване на универсални разтвори

Използвайте разтвора само по препоръка на офталмолог. Факт е, че съвременните многофункционални разтвори се предписват за съхранение и почистване на лещи, изработени от определени материали: за хидрогелни лещи това е едно решение, за силиконови хидрогелове е друго. Тези и други обстоятелства са известни на специалистите.

Разтворът не бива да се използва след изтичане на неговия срок на годност. Използването на течност с изтекъл срок е опасно за здравето на очите. Спазвайте правилата за хигиена. Отстранявайте лещата с чисти, сухи ръце, като използвате кърпа за ръце, която не оставя влакна. Също така третирайте контейнерите за съхранение със същия разтвор и ги сменяйте поне веднъж месечно.

Избягвайте да докосвате отвореното гърло на флакона. Затворете го веднага след употреба. Не използвайте чешмяна вода или вода от други открити източници, басейни за измиване и съхранение на лещите. Това ще доведе до инфекция на окото с микроорганизми. Правилно подбраният разтвор елиминира необходимостта от механично почистване на лещата (разтриване с пръст). Почистването се извършва изцяло по химичен път, който е най-безопасен и удобен метод.

Може да харесате още: