Металните обшивки при направа на покриви

Металните обшивки при направа на покривиВсяка част от покривната конструкция, която представлява допълнително съоръжение или отделен компонент нарушава по някакъв начин целостта на покривната настилка. Това са комини, капандури, вентилационни отвори, улами, страници, калкани и др., като всички те се нуждаят от обшивка, която да предотврати проникването на водат под повърхността на покрива.

В зависимост от вида на самия покрив, обшивките могат да бъдат повече или по-малко. Така например при ремонта на плоския покрив на един панелен блок, от обшивка се нуждаят не само комините, но и бордовете, отдушниците и всички останали допълнителни покривни компоненти. Не бива да забравяме и шапките на комините, които много често са изработени от метални плоскости и също представляват интерес.

Защо здравината на металните обшивки е важна?

Както вече уточнихме, металните обшивки имат за цел да спират влагата по пътя ѝ към вътрешните помещения, което значи, че те трябва да бъдат изработени от материал, устойчив на постоянното въздействие на влага и неподатлив на корозия. Това, обаче не винаги се случва, особено при по-старите покриви, където са използвани евтини и некачествени ламаринени обшивки.

Ако обърнете внимание, може би ще забележите в колко лошо състояние са обшивките на комините на някои къщи. Много често срещана гледка е изгнили и покрити с ръжда ламарини да обгръщат комините на покриви, които, като цяло са здрави и изглеждат в добра форма, а това крие сериозни рискове за подпокривното пространство и бетонната плоча, намираща се под него. В този случай е въпрос на време влагата да проникне в бетона и от там в мазилката на вътрешните помещения.

От какъв материал трябва да бъдат изработени обшивките на покривните компоненти?

По-старите къщи, а също и обществените и жилищни сгради, като цяло са строени с по-некачествени материали. Това означава, че те имат много по-кратък експлоатационен живот от продуктите, които се предлагат на пазара днес. Съвременните обшивки са изработени от много по-здрави метални сплави, като същевременно са подсилени с допълнително цинково или PVC покритие, което им придава не само здравина и устойчивост на корозия, но и повишава значително тяхната естетическа стойност.

Най-често профилите, от които се изработват обшивките и окомплектовките за покривната конструкция се изработват от:

  • Поцинкована ламарина;
  • Ламарина с полиестерно покритие (PVC);
  • Медна ламарина;
  • Цинкова ламарина;
  • Други материали при подмяна на улуците.

Профилите е добре да се изработват по поръчка, така че да отговарят идеално на размерите на компонента, който ще бъде обшит. Фабрично изготвените обшивки и окомплектоващи профили са предимно със стандартни размери, което може да наложи тяхното прекрояване, а това неизбежно ще се отрази на техните защитни свойства.

Кой трябва да изготви обшивките на покривните компоненти?

Недостигът на средства често ни принуждава да прибягваме до услугите на самоуки майстори, които не винаги могат да предложат качествена услуга, а освен това не могат да предоставят необходимите материали. Това означава, че с избора на материали трябва да се заемете вие, но при липса на познания и компетентност, може да се окаже, че сте пропилели оскъдните средства за нерентабилни материали.

Най-добрият вариант е да наемете специализирана фирма, която се занимава с изграждане на металните елементи от покривното съоръжение. Предимството е, че повечето такива фирми сами изработват профилите, с които работят. Това означава, че ще имате изготвени по поръчка обшивки, които ще бъдат изработени от качествени съвременни материали.

Самият монтаж на ламаринените профили ще бъде извършен бързо и качествено, защото добрите строителни фирми често са затрупани от поръчки и нямат време да протакат процедура, която извършват ежедневно. Качеството на материалите и на изпълнението ще ви гарантира много по-дълга и безпроблемна експлоатация на покривното съоръжение, а това включва и абсолютна защита срещу влагата на подпокривното пространство и вътрешните помещения.

Може да харесате още:

единични легла

Нюанси при избора на единични легла

  • 23/04/2022
Бързо освежаване на интериора със самозалепващи 3D тапети

Бързо освежаване на интериора със самозалепващи 3D тапети

  • 18/04/2022