Колко струва откриване на фирма?

откриване на фирмаМного бъдещи търговци си задават въпроса: Колко струва откриване на фирма? На този въпрос е трудно да се отговори с точно формулирани цифри, тъй като има голям брой фактори, определящи цената за регистрация. Тук ще се опитаме да отговорим максимално изчерпателно на този въпрос, насочвайки потребителя както към основните дейности, подлежащи на заплащане, така и към тези, които можете да използвате (и платите) по желание.

Кои са платените дейности при регистрация?

Отговорът на този въпрос зависи в голяма степен от това дали ще ползвате услугите на специалист или ще се заемете лично с подготовката на документите и подаването им в Търговския регистър. Специализираните услуги често пестят средства на бъдещите търговци, поради което е глупаво да ги възприемаме като излишен разход. Използвайки специализирана правно-счетоводна кантора с добра практика, вие получавате комплексна услуга, включваща:

 • Правно-счетоводна консултация – Получавате съвет от специалист относно правната форма на фирмата, подходяща формулировка на предмета на дейност в заявлението, данъчна и финансова политика и т.н.;
 • Изготвяне на заявлението за регистрация, заедно с прилежащите към него документи;
 • Подаване на документите по електронен път – това намалява държавната такса на половина;
 • Получаване на удостоверение за вписване в ТР.

Освен тези, свързани с регистрирането на фирмата дейности, една добра правно-счетоводна кантора ще ви предложи също:

 • Получаване на разрешителни за дейност/лицензи;
 • Регистрация на търговски обект;
 • Регистрация на касов апарат;
 • Изготвяне на фирмен печат;
 • Откриване на набирателна/разплащателна сметка;
 • Постоянни счетоводни услуги;
 • Регистрация като администратор на лични данни и др.

Кои са задължителните такси при откриване на фирма?

Когато си задавате въпроса: Колко струва откриване на фирма, на първо място трябва да вземете предвид задължителните такси – тези, които няма как да избегнете, а те са:

Откриване на набирателна/разплащателна сметка. Тарифите на различните банки варират в рамките на 10-20 лв, но ако учредявате капиталово дружество, ще трябва да внесете и дружествен капитал. Минималният размер на капитала при дружества на капитала (ЕООД, ООД) е 2 лв, докато при регистрация на акционерно дружество (АД,ЕАД, КДА) минималната стойност на капитала по закон е 50 000 лв.

Нотариална заверка на подписа (спесимен). Това е задължително условие при изготвяне на документите за регистрация. Всеки един от управителите на новата фирма удостоверява чрез спесимен съгласието си да управлява, декларирайки подписа, който ще присъства на фирмените документи в бъдеще. Нотариалната такса за заверка на подпис варира в рамките на 6 – 10лв.;

Такса за запазване на име. Такава се дължи само в случай, че правите официална проверка на името. Можете да направите онлайн справка на фирмените имена, вписани в Търговския регистър, която ви освобождава от такси. В противен случай ще дължите 40 лв. такса за запазване на име, ако го направите на място и 20 лв., ако запитването е по електронен път.

Такса в Търговския регистър. Размерът на държавната такса се определя от правната форма на регистрацията. Цената за вписване на капиталови дружества (ЕООД и ООД) е 110 лв, ако подадете документите на място и 55 лв при подаване по електронен път. Ако ви интересува колко струва откриване на фирма ЕТ, то цената е съответно 15 лв. при електронно входиране и 35 лв. при подаване на документите на място.

Може да харесате още:

Технически анализ в трейдър индустрията

Технически анализ в трейдър индустрията

 • 15/09/2021
бърз кредит

5 въпроса, които да си зададем преди да изтеглим бърз кредит

 • 15/09/2021
Регистрация на офшорна компания – причини и процедури

Регистрация на офшорна компания – причини и процедури

 • 28/07/2021