Кои са най-важните фактори и причини за регистриране на офшорна фирма?

регистриране на офшорна фирмаТерминът ‘’Офшорна компания’’ придоби статут на легален начин за извършване на незаконни финансови операции. Това донякъде е отговаря на истината, но въпреки това, не всички дружества регистрирани в чужди юрисдикции имат за цел да оперират в разрез със закона или да укриват данъци. Тук ще изясним основните фактори и причини, както и стъпките по регистриране на офшорна фирма, с което донякъде целим да ‘’осветлим’’ този икономически феномен.

Какво е офшорно дружество?

Офшорно е всяко дружество, регистрирано от чуждестранни лица в други държави. Терминът, обаче придоби ‘’особена’’ популярност, поради предпочитанията на голяма част от фирмите да регистрират своите дружества в определени държави, предлагащи облекчен данъчен режим или напълно липсващо данъчното облагане.

Държавите, представляващи данъчен рай за дружествата се класифицират като офшорни зони. Такива зони са обособени в над 60 държави, като най-известните от тях са: Сейшелските и Маршаловите острови, Белийз, Британските Вирджински острови, Панама, Хонк Конг, Бахамските острови, Коста Рика, американският щат Делауер и Кипър. Повечето европейски дружества със статут на офшорни фирми избират именно някои от тези страни за седалище на своята компания.

Кои са предимствата на офшорните зони?

Удобствата и улесненията, които офшорните зони предлагат са изключително много. Един от най-големите плюсове при регистриране на офшорна фирма е възможността за запазване на пълна анонимност на собствениците и защита на личните им данни. Разбира се, не можем да пренебрегнем и облекчения данъчен режим, като в някои страни е налице нулева данъчна ставка върху приходите на международните дружества.

Самият режим на регистриране е максимално облекчен, което прави идеята да регистрираш фирма в Офшорна зона още по-атрактивна. Като цяло, изискванията за счетоводна отчетност са или изключително ниски или напълно липсват, което пести както време и нерви, така и немалък финансов ресурс за счетоводство и различни видове одити.

Как протича регистрирането на фирма в Офшорна зона?

Както вече споменахме, учредяването на офшорно дружество е максимално опростено и като процедура и като формалности. Документите, необходими за регистриране на офшорна фирма са: нотариално заверен документ за самоличност (лична карта или паспорт), документ, удостоверяващ адреса на собственика или т.нар. ‘’доказателство за адрес’’, като това може да бъде дори сметка за платени комунални услуги или банкова референция по образец.

За протичане на самата процедура по учредяване на Офшорното дружество е необходимо то да разполага с регистриран агент, който да поеме на място стъпките по регистриране и поддържане на компанията. Самата процедура по регистрацията представлява документна проверка на основателите на дружеството, като за целта не е необходимо тяхното физическо присъствие. Необходимо е и заплащане на държавните такси в съответната Офшорна зона, заедно с хонорара на регистрирания агент.

Кои са задължителните атрибути на една офшорна компания?

Всяка фирма, регистрирана в Офшорна зона, задължително трябва да разполага с:

‘’Фиктивен директор’’ и ‘’фиктивен съдружник(акционер)’’ – Това дава възможност на реалния собственик на дружеството да запази своята анонимност, като за целта използва местно лице (физическо или юридическо), което да фигурира във всички официални документи. За целта се подписва Договор за доверително управление, в който се посочва, че лицето се отказва от управлението на фирмата или упълномощава лице, посочено от реалния собственик, което да го прави. С това се удостоверява, че лицето държи компанията за друго лице, като по този начин се осигурява защита на имуществото на дружеството.

Създаване на виртуален офис. – Това е виртуален бизнес адрес, на който е посочен телефон и факс, и на който се води цялата фирмена кореспонденция. Не е задължително този офис да се използва активно. От него може само да се прехвърля кореспонденцията до реалния собственик. Виртуален офис може да бъде открит в който и да е голям международен център в света, без това да се отрази на данъчното облагане.

Откриване на офшорна банкова сметка. – Тази стъпка не е задължителна, но тя може да бъде много удобна. Една такава сметка дава постоянен достъп на собственика до неговия капитал при много високо ниво на поверителност и максимално улеснена процедура по откриване на сметката. Банките в офшорните зони предлагат всички удобства, като онлайн банкиране и издаване на дебитни и кредитни карти, чекови книжки, международни банкови трансфери, кредитни писма и др.

Може да харесате още: