Какво представляват меките покриви и достатъчно надеждни ли са те?

Какво представляват меките покриви и достатъчно надеждни ли са те?

Според всеобщото разбиране, покривът трябва да бъде здрав, устойчив на атмосферни и механични въздействия, с дълъг експлоатационен живот и същевременно естетически издържан. За обикновения човек вероятно е трудно да свърже представите си за надежден покрив с концепцията на меките покривни покрития. В тази статия ще се опитаме да разясним свойствата, предимствата и недостатъците на съвременните меки покриви.

Особености и свойства на мекия покрив

„Мек” покрив е общоприет строителен термин, с който се обозначават полимерните покривни покрития от типа на битума. Тези настилки се полагат все по-често върху покривните конструкции на сгради с различно предназначение и архитектура. Можем да ги видим както върху плоски, така и върху скатни покриви.

Терминът „мек” се е формирал от външния вид на облицовката, от технологията на нейното производство и от особеностите на монтажа. Покритията, които приемаме за меки, се произвеждат от широка гама материали: картон, фибростъкло, битум, полимери, лепила и други технологични добавки. Основните видове биват представяни като „Пластични”, „Меки” и „Гъвкави”, а предлагането им е под формата на битумни керемиди, течен битумен мастик и рулонни покрития.

Общите свойства на различните видове покривни настилки се изразяват в:

  • Гъвкавост;
  • Висока шумоизолация;
  • Устойчивост на температурни колебания;
  • Защита на подпокривното пространство от влага и течове;
  • Възможност за ремонтно обслужване.

Всяка строителна фирма или бригада, която специализира в ремонт на покриви, включва в списъка си с услуги полагане, смяна и ремонт на битумни настилки. Това поне е валидно за добрите майстори, сред които се отличава Реал Перфект – фирма, оперираща в София и в цялата страна. Ремонтът на покрив с полагане на битумни керемиди е операция, която фирмата изпълнява бързо и на изгодна цена.

Битумни керемиди или рулонна мембрана – какво да изберете?

Свойствата и характеристиките на различните видове меки покриви се обуславят от технологиите на производство и допълнителните материали, използвани при изграждането на покрива. Така например, монтажът на битумни керемиди е дълъг и поетапен процес, който започва с изграждането на многослойна покривна конструкция.

Битумните керемиди са подходящи за скатни покриви с различна площ и наклон, докато рулонните мембрани се полагат върху плоски покриви на многоетажни сгради. За полагането на валцуван материал не е нужна дървена конструкция, но работата в никакъв случай не е по-лека. Мембраните под формата на руло обикновено се полагат чрез нагряване с газови горелки.

Рулонът трябва да бъде загрят, изравнен и разточен, а мястото на полагане следва да е предварително подготвено, така че да няма грапавини, строителни отпадъци, пукнатини и замърсяване с масло. Технологията при изграждане и при ремонт на плоски покриви с битумни мембрани е почти еднаква. Разликата се състои в мащабите на операцията.

Съществува и трети вид мек покрив, който се изгражда чрез нанасяне на полутечна полимерна паста – най-често горещ битумен мастик. С този метод може да се избегне трудоемката подготвителна работа. Той изисква чиста повърхност, качествен валяк, четка, разредител и прецизност, за да се получи надеждно безшевно покритие.

Всеки вид битумен покрив има своите особености и предимства. Кой тип покритие и метод на полагане трябва да бъде избран – това могат да кажат най-добре специалистите в областта на покривните ремонти. Те ще ви дадат препоръка не само относно вида на покритието, но и по отношение на марката на материала и начините за най-правилно полагане. Добрите майстори на покриви ще осигурят материала и ще се заемат с правилната му инсталация.

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024
Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023