Какво представлява изкуственият мед?

Какво представлява изкуственият мед?Изкуственият мед се произвежда в промишлени предприятия.

Суровини за неговото производство са захар от цвекло, тръстика или царевица, сок от диня или от пъпеш и др.

Произвеждането на мед от цвеклова и тръстикова захар се извършва чрез разграждане на захарите с помощта на разтвор на лимонена или на друга органична киселина. В резултат на това се образува смес от монозахариди, която лесно се усвоява от организма. След като част от водата се изпари, сместа се сгъстява и придобива жълтеникав оттенък. Към нея може да се добави медна есенция или натурален мед.

Изкуственият мед няма ферменти и не притежава аромата, характерен за цветния натурален мед.

При добавяне към изкуствения мед макар и на малко количество натурален пчелен мед, той ще има лек аромат и ще съдържа малко количество ферменти. За оцветяване на меда се използва отвара от чай, шафран и др.

Изкуствен мед от сок на диня, пъпеш и др. се приготвя от месестата част на плодовете. След отделяне на кората, плодовете се изстискват на преса. Полученият сок се филтрира и се изпарява в открити котли до получаване на консистенцията на меда. След съответната обработка се получава доброкачествен хранителен продукт със сладък вкус и специфичен, приятен аромат.

Изкуственият мед има условни наименования: “Динен мед“, “Мед от пъпеш”, “Мед от цвекло” и др.

Той съдържа значително количество въглехидрати (основно монозахариди), минерални и други хранителни вещества. Този мед не се захаросва напълно.
Изкуственият мед трудно се различава от натуралния по вкус и външен вид.

Ако трябва да бъде установено дали един мед е фалшив, това се извършва в изследователски лаборатории, където след старателен микроскопски и химичен анализ се определя качеството и произхода на меда.

Може да харесате още:

Вкусни и полезни: Света на веган тортите

Вкусни и полезни: Света на веган тортите

  • 27/06/2024
Възможна ли е мисия “чисти детски ръце” през лятото?

Възможна ли е мисия “чисти детски ръце” през лятото?

  • 23/06/2024
годжи бери за отслабване

Отслабнете с вкус: Открийте силата на чая от годжи бери

  • 22/06/2024