Каква материя да изберем за чаршаф с ластик – сатен или трикотаж?

Каква материя да изберем за чаршаф с ластик – сатен или трикотаж?

Много хора спят изключително неспокойно – въртят се, мятат се, движат ритмично краката си. Това води до намачкване на чаршафа и събирането му на топка в средата на леглото. Специално за тях бяха създадени чаршафите с ластик. Те са страхотно удобство и се предлагат в множество размери, включително има избор при материите. Двата най-често срещани варианта са сатен и трико.

Предимства на ластичните чаршафи

Вероятно всеки собственик на обикновено спално бельо поне веднъж се е замислял как да се увери, че чаршафът не се намачква и не се изплъзва от леглото. Особено често такива въпроси се задават от собствениците на високи матраци. И отговорът е тук отдавна – това са удобните чаршафи, обшити по края с ластични ленти. Те остават стабилно фиксирани върху матрака и не изискват ежедневно изпъване сутрин или преди лягане.

Съществуват достатъчно причини да се снабдите с качествен ластичен чаршаф, например:

  • Улеснение в ежедневната поддръжка на леглото. Не е необходимо да оправяте леглото си всеки ден, за да изгладите неприятните гънки;
  • Комфорт и приятна мекота. Гладкото легло е много по-приятно на допир, поради което благоприятства здравия спокоен сън, без многократно събуждане през нощта;
  • По-малък риск от изтъняване на материята. Чаршафите с ластици имат по-дълъг експлоатационен живот. Тяхната еластичност елиминира прекомерното натоварване в центъра на зоната за сън и по-този начин не позволява на тъканта да се захаби и изтънее;
  • Могат да се купят самостоятелно или в комплект с плик и калъфки. Онлайн магазин Pilo предлага страхотно разнообразие от спални комплекти с ластични чаршафи.

Чаршафите с ластик са най-доброто решение за леглата на тийнейджъри и деца, които са по начало по-буйни, включително и докато спят. С това решение майките създават улеснение преди всичко на себе си, тъй като от децата едва ли би могло да се очаква да изпъват добре завивките сутрин.

Сатен или трикотаж – кой е по-добрият вариант?

Чаршафите, обточени с ластици, се изработват главно от памук. За изработката се използват различни памучни тъкани – най-често трикотаж и еластичен сатен. И двете материи са изключително приятни на допир – меки, стоят добре изпънати върху матрака. Логично е да възникнат колебания относно това кой материал е по-добър.

Колкото до плюсовете на двата вида тъкани, трябва да изтъкнем, че това са естествени материали, които не предизвикват кожни раздразнения и алергии. Плътността им е висока, което ги прави устойчиви на износване. Ще издържат много пранета, без да се захабят и деформират. И двете материи не се нуждаят от гладене.

Тук е моментът да обърнем внимание и на разликите. Първата от тях включва специфичните характеристики на материала. Това са две съвсем различни влакна, поради което сатенът е по-лъскав, подобен на коприна, докато трикотажът е мек с матова повърхност. Трикото е по-добро решение за студените месеци, защото запазва топлината на тялото. Сатенът, напротив, създава усещане за прохлада при допир с кожата, което го прави отличен летен вариант.

Друга съществена разлика е степента на еластичност. Трикотажът е много разтеглив, така че чаршафите от един размер могат да паснат на матраци с известна разлика в размера. Сатенените чаршафи с ластик нямат висока еластичност, затова е много важно размерът им да отговаря точно на размерите на съответния матрак.

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024
Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023