Как да стартирам собствен бизнес?

Как да стартирам собствен бизнес?Ако сте от хората, на които им е омръзнало да работят за някой друг, жертвайки време и усилия за жълти стотинки, то вероятно вече си задавате въпроса: Как да стартирам собствен бизнес? На практика създаването на собствен бизнес не е толкова лесно, а още по-трудно е превръщането му в успешна и доходоносна дейност, затова тук ще посочим 5 задължителни стъпки, които ще се наложи да преминете. Те ще павират пътя ви към успеха, затова не бива да подценявате и пренебрегвате нито една от тях.

  1. Добра бизнес идея

Най-сигурният път към успешния бизнес е добрата бизнес идея, след което идва ред на нейното успешно реализиране. Ако смятате да се насочите към най-масовата дейност – търговията, имайте предвид, че не всеки успява да продава успешно. Повечето новорегистрирани търговци фалират още на първата година.

Добра бизнес идея е тази, която се реализира във все още неразработена ниша. Ако нямате гениален план, който никой до момента не е разработил, то спокойно можете да се насочите към търговията, но, за да бъдете успешни е добре да предлагате стоки, каквито не се предлагат в конкретен регион или да отворите търговски обект, там където такъв липсва, а има търсене. Не навлизайте във високо конкурентна среда, освен ако имате възможност да предложите по-ниски от предлаганите в момента цени.

  1. Финансиране

Част от въпроса: Как да стартирам собствен бизнес е и проблемът с финансирането. Ако не разполагате с лични средства, които да инвестирате в своя бизнес проект, то единственото решение е вземането на финансов заем. Единственият начин да се сдобиете с по-голяма сума е да кандидатствате за банков кредит, но за целта ще е необходимо да предоставите добре структуриран бизнес план, на база на който банката да вземе решение дали да ви финансира или не.

  1. Регистрация на фирма

Ако целта е да развивате собствена стопанска дейност, то задължително трябва да регистрирате фирма, чрез която легитимно да се включите в редиците на родния бизнес. Изборът на правна форма на вашата компания е особено важен. Той трябва да бъде съобразен с това дали ще бъдете едноличен собственик на фирмата или ще имате съдружник/съдружници.

Ако ще управлявате фирмата си сами, то можете да се регистрирате като Едноличен търговец или еднолично дружество с ограничена отговорност – ЕООД. Ако компанията ви ще представлява съдружие, то регистрацията на ООД е единствената опция. Какъвто и юридически статут на фирмата си да изберете е добре да поверите нейното вписване в Търговския регистър на професионален екип от юристи. Това ви гарантира избягване на някои често срещани грешки и бързо изпълнение на процедурата.

  1. Регистрация на търговски обект

За да развивате собствена дейност, особено ако тя е в сферата на търговията или услугите ще се наложи да обособите специално помещение, в което да оперирате. Независимо дали това ще бъде магазин, кафене, ресторант , фризьорски салон или занаятчийско ателие, то трябва да бъде регистрирано в съответната институция като такова и да получи задължителните разрешителни за извършване на дейност. Съветът ни е да поверите и тази задача на добър професионален екип, защото тя съвсем не е толкова проста.

  1. Управление и счетоводство

Ако вече сте получили отговор на въпроса: Как да стартирам собствен бизнес и сте на фаза неговото развитие, то обезателно трябва да разполагате с добър счетоводен екип, който да се грижи за правилното управление на приходно-разходната част и фирмената ви документация. Нито една фирма не може да работи съобразно действащото в страната законодателство без помощта на счетоводител, затова намирането на такъв е стъпка, която също не можете да си спестите.

Може да харесате още: