Как да отличим истинското злато от фалшификата?

Как да отличим истинското злато от фалшификатаС напредъка на човешкия прогрес, измамниците също се усъвършенстват. Факт е, че сред тях има и търговци на бижута. Може да носите златна верижка с години и чак когато я занесете за поправка в златарско ателие да разберете, че в средата ѝ има алуминий. В следващите редове ще ви предложим полезни съвети как да отличите истинското злато от фалшивото, за да не станете жертва на измама.

Защо е важно да различите истинския благороден метал от фалшификата?

Поскъпването на жълтия метал на фона на пандемията от COVID-19 доведе до увеличаване на броя на фалшификатите на ювелирния пазар. Както майсторите бижутери подобряват уменията си в производството/преработката на сплавите, така и мошениците. Гилдията на бижутерите за съжаление заявява, че около 40% от всички бижута на пазара са фалшиви.

Някои купувачи разбират, че са станали жертва на измама 2-3 години след първата повреда на бижуто, докато други могат да носят накита с години, без да осъзнават, че под горния слой злато е скрит нискокачествен метал. Външно фалшив пръстен / обеци е възможно да не се различават по никакъв начин от оригиналните и дори да имат щампа с проба.

Може да се каже, че сте имали късмет, ако измамници са ви продали нискокачествено злато или позлатено сребро. Обидно е обаче да разберете, че през всичките тези години не сте носили скъпа платина, а обикновена мед или алуминий.

Как да се предпазите от фалшификатите? Има няколко начина, с които можете да намалите вероятността за закупуване на фалшификат. Единият е пазаруване единствено от утвърдени производители, какъвто е Бижутерия Паладиум.

Не всичко е злато – как се фалшифицира жълтият метал?

В бижутерията златото се среща в множество нюанси – от класическия искрящо жълт цвят до леко червеникав и дори наситено розов. Има и бял вариант, така че възможностите да се заблудите относно автентичността на материала, заради нюанса са сериозни. Съществуват три често срещани начина за измама на купувачите:

  • Вместо или заедно със златото се използват метали, които външно имитират жълт аурум (волфрам, месинг);
  • Продуктът е външно покрит със слой позлата;
  • Действителната проба върху бижуто не отговаря на посочената в документацията.

Така фалшивото златно бижу най-често е позлатено или направено от комбинирана сплав (една част е злато, другата е съмнителен метал). По-трудно е да се разграничи такъв продукт, тъй като за да имитират златото, измамниците използват сплави, подобни на него по отношение на тегло, цвят, свойства.

Въпреки това, „разреждането“ на златото с други метали не е най-лошото, на което може да попаднете. Най-неприятно е, когато измамниците продават като златни, бижута, в които него изобщо го няма. Например, сплав от цинк и мед е маскирана под жълтия аурум или под платина – желязо + хром + никел.

Как да разпознаете фалшификата и какво трябва да ви усъмни?

Първото нещо, което трябва да запомните е: фалшификатите се предлагат на съмнителни места (на кръстовища, на пазари, на улични сергии, на паркинги). Можете обаче да попаднете на фалшификат и в бутик за бижута, затова купувайте ювелирни изделия само от магазини с доказана репутация като Бижутерия Паладиум и пазете касовата бележка от покупката.

Второ, висококачественото злато не може да струва 50 лева. Често мошениците изглеждат хора, които спешно се нуждаят от пари. Предлагат бижутата на цена няколко пъти по-ниска от пазарната. Трогателните истории за 80-90% отстъпка най-вероятно ще завършат с пари, хвърлени на вятъра.

Трето, обърнете внимание на пробата. Но не само, защото щампата трудно се изработва в сплави с високо качество. Измамниците от среден калибър рядко се занимават с фалшифициране на клеймото за проба на сплавта, тъй като това ги заплашва с наказателна отговорност.

Статията е предоставена с любезното съдействие на palladiumbg.com

Може да харесате още: