Как да изберете правилно инвертор за соларна система?

Как да изберете правилно инвертор за соларна система?Един от ключовите елементи на соларната система, без който нейната работа е невъзможна, е соларният инвертор. Това е устройство, което преобразува постоянния ток, генериран от фотоволтаичните панели, в променлив ток, необходим за захранване на електрическите консуматори. Инверторът играе ролята на посредник между соларната система и битовата мрежа.

Устройство на инвертора

Соларният инвертор изпълнява изключително важна функция в соларната система, така че покупката на такова устройство е задължителна. Преди да изберете правилната за вашите нужди разработка, е добре да познавате устройството на въпросния елемент. Конструкцията на соларния инвертор включва следните елементи:

  • Нискочестотен адаптер (диоди, токоизправител);
  • Варикап (полупроводниково устройство, работещо посредством триоди, чиято проводимост е повече от 4 микрофарада);
  • Динистори (необходими за обезпечаване на чувствителност).

Ролята на полупроводников превключвател се изпълнява от транзистори. Системите с мощност до 5 kW използват MOSFET-транзистори, а системите с по-висока мощност използват IGBT – биполярни транзистори с изолиран затвор.

Говорейки за устройството на инверторите, трябва също да отбележим, че конструкцията на хибридните инвертори често включва UPS. Той следи напрежението с помощта на микроконтролер и в случай на прекъсване на захранването от централната мрежа дава сигнал за включване на захранването от батерията. Някои инверторни разработки са оборудвани с вентилатор, работещ принудително. Възможно е обединяване на няколко монофазни инвертора в трифазна мрежа.

На какво да обърнете внимание при избора на соларен инвертор?

Покупката на инвертор за соларна система касае множество параметри и особености на самото устройство, на които трябва да се обърне специално внимание. Номиналната мощност, която инверторът може да произведе, е 220 V. Ако планирате да свържете консуматори с ниска мощност (телевизор, лаптоп, осветление), ще ви свърши работа инвертор от 300 W.

Ако плановете ви включват свързване на хладилник, тогава вече трябва да се насочите към инвертори с мощност от 1500 W или повече. Важно е предварително да се обмисли максималното възможно натоварване, което ще бъде свързано към системата.

Другият важен параметър е номиналното напрежение. Инверторите, захранвани от батерии, се различават по входно напрежение. Най-популярните модели работят с напрежение на батерията 12 V, 24 V, 48 V. Специалните инвертори работят с напрежение 75 V, 110 V (железопътни версии, предполагащи дълга верига от последователно свързани батерии).

Видове инвертори – кой тип е подходящ за вашата система?

Когато се купува инвертор, доставчикът вероятно ще ви попита какъв тип ви е необходим. Едно от местата, където можете да закупите всякакъв тип инвертор, е Afore – фирма, специализираща в продажбата и изграждането на фотоволтаични системи. Когато говорим за тип на инвертора, трябва да споменем две основни разновидности: автономни и хибридни.

Автономните инвертори са с мощност от 150 до 6000W. Те просто преобразуват постояннотоковото напрежение от панелите в 220 V променлив ток. Принципът на работа на соларния инвертор е следният:

Ако към инвертора свържем устройство с консумация от 500W, например електрическа бормашина, тогава от батерията ще бъдат взети 500W, а контролерът за зареждане ще започне да зарежда батерията с мощност 500W от панелите, т.е. консумацията от батерията ще бъде 0 вата. Ако в момента консумацията все още е 500W, а слънчевите панели генерират само 200W, например поради облачно време, то консумацията от батерията ще бъде 300W.

Хибридният инвертор е по-разпространен вид. Той съчетава 3 устройства: инвертор, контролер за зареждане, зарядно устройство както от слънчеви панели, така и от 220V мрежа. Хибридният инвертор има вход за свързване на батерията, вход за свързване на соларни панели, а също и блок 220V, както за вход, така и за изход. Хибридните инвертори са с мощност от 1 до 15 kW. За частна къща най-оптималният избор е модел от 2 или 3 kW.

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024