Избор на тапети за антрето – какво трябва да знаете?

Избор на тапети за антрето – какво трябва да знаетеПредверието е помещението от което започва всяко жилище. Логично, към неговото оформление изискванията са огромни и те касаят не само обзавеждането, но и покритието на стените. В някои жилища залагат на модерни мазилки, докато в други се доверяват на по-лесния вариант – добрия стар тапет. Простите интериорни решения позволяват да се постигне естетика и комфорт, затова тапетите често са правилното решение.

Избор на материала и цветовата гама

Тъй като антрето граничи пряко с външния свят, ключов фактор при избора на тапети е тяхната устойчивост на замърсяване и възможността за почистване. Най-добрият вариант в този случай са стенните покрития от винил. Те са устойчиви на намокряне и съвместими с болшинството конвенционални почистващи препарати.

Изборът на цвят на тапетите е малко по-сложен, защото той зависи пряко от осветеността на съответното пространство, както и от неговата площ, но не е без значение и личното предпочитание на собствениците на жилището. За да се избере цветовата гама на тапета и неговият принт, е удачно да се посети магазин с богат асортимент от продукти като degrets.bg, където е възможно да се направи отличен избор.

Липсата на прозорци и малката площ на предверието могат да бъдат компенсирани с помощта на студени нюанси. Сивите, сините и лимоненожълтите цветове ще „разширят“ стените и ще направят пространството визуално по-широко и просторно. С ярките цветове трябва да се внимава, тъй като те имат свойството да стесняват оптически помещенията, абсорбирайки светлината.

Комбинация от цветове или монотонност?

Дори ако предверието е малко, не е необходимо всичките му стени да са в един и същи цвят. Правилно разположеният рисунък не само ще скрие механичните повреди и замърсяванията по стените, но и ще добави допълнителен обем. Дребен флорален принт може да се разположи върху по-дългите стени, а върху една или две от по-тесните може да се създаде акцент чрез тапет с по-едри шарки – цветя или геометрични фигури.

Абстрактните тапети в студени светли нюанси ще се впишат перфектно в дом с модерен съвременен интериор. Покритието на тапета може да бъде както гланцирано, така и матово, в зависимост от цветовата му схема. Имайте предвид обаче, че гланцираната хартия отразява светлината и може да има студено, неуютно излъчване.

Ярки акценти

Можете визуално да разширите пространството с помощта на 3D тапети. Те са изцяло нова концепция в интериора, с помощта на която можете да създадете красиви ефекти в малкото пространство. Тухлена стена, дялан камък, груб зид и дори мрамор – този вид облицовки се предлагат във въпросния магазин. Те ще ви позволят да разгърнете творческата си фантазия.

Предимствата им са твърде много, за да ги отхвърлите с лека ръка. На първо място: те се инсталират много по-лесно от класическия тапет, благодарение на адхезивната им основа. Самозалепващия 3D тапет може да се постави дори от хора без никакъв опит, защото не се използват лепила. Приятният релеф на покритието ще създаде усещане за повече простор. И най-важното: тапетите от разпенен полистирол могат да се мият.

С тази иновативна облицовка обаче трябва да се внимава. 3Д тапетите не бива да се полагат върху всички стени – не само в предверието, но и в останалите помещения на дома. Те са разработени именно с идеята да бъдат допълнение към или в контраст с основното стенно покритие. Именно затова се възприемат като декоративен акцент.

Може да харесате още:

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023
Изчерпателно ръководство за душ системи за баня

Изчерпателно ръководство за душ системи за баня

  • 11/12/2023
Скритият герой: Структура за вграждане

Скритият герой: Структура за вграждане

  • 27/11/2023