Избор на стелки за автомобил – какво бихме могли да изберем днес?

Избор на стелки за автомобил –  какво бихме могли да изберем днес?Автомобилните стелки са не просто красиво покритие, допринасящо за естетичния външен вид на салона. Те са преди всичко продукт, осигуряващ защита на тапицерията в купето, който също така предпазва пода от корозия и гарантира безопасността на самия водач. Ето защо е важно да ги избираме правилно, като обърнем внимание преди всичко на материала, от който са изработени.

Кои са материалите, между които можем да избираме?

Автостелките се изработват от различни (предимно синтетични) материали, като основата им в повечето случаи е гумирана. Гумената част не позволява на водата да проникне до пода на купето, като по този начин го защитава от гниене. Тук ще се спрем на някои от материалите, от които се изработва горната част – лицето на стелките. Това са:

Велур: Велурените стелки са хигроскопични, устойчиви на износване, лягат меко на пода на автомобила и създават уютна атмосфера. Благодарение на мъхестата им повърхност не се забелязват частици прах и мръсотия, така че интериора изглежда спретнат и чист. Велурените стелки за кола се изтръскват добре и могат да се перат. Те са идеалното покритие за сухия сезон.

Текстил: Много производители предлагат текстилни автостелки, защото те са доста търсен продукт. Стелката, изработена от висококачествен текстил, абсорбира добре влагата, а високото влакно скрива добре мръсотията. Недостатък на това покритие е бавното изсъхване след почистване, което е неудобно през зимата. Не се препоръчва поставянето на мокри постелки на пода, тъй като във влажна среда се развиват бактерии, а въздухът в купето започва да мирише на застояло.

Полиуретан: Полиуретановите стелки приличат на гумени, но са направени от термопластичен полимер. Поради свойствата си този материал често се нарича изкуствен каучук. Те се произвеждат за конкретен модел автомобил, така че точно да повтарят формата на пода. Полиуретановите покрития са оборудвани с борд, което е удобно в дъждовно време. Те са леки и устойчиви на замръзване, не абсорбират миризми.

Гума: Гумените стелки за кола са устойчиви на износване, издръжливи и лесни за поддръжка. Оборудвани са с високи бордове, които не позволяват на влагата да проникне в тапицерията. Много от тях имат релеф, в чиито клетки се събира водата. При шофиране с мокра стелка краката на водача и пътниците остават сухи. Срокът на експлоатация е 3-4 години. Също както полиуретановите, гумените стелки се изработват за определени модели автомобили.

Избор на цвета на стелките, така че да съответстват на интериора на автомобила

Ако разгледате стелките, предлагани в реномираните магазини за авто аксесоари като tonex1.com, ще забележите, че всеки комплект е произведен за конкретна марка и модел автомобили. Освен формата на подвижното покритие, цветът е не по-малко важен. Макар болшинството продукти да са налични само в черен цвят, има също сиви и бежови модели, както и такива в ярки контрастни цветове.

Широка гама разцветки се среща основно в стелките от текстил. Те, както и изделията от изкуствена кожа, се изработват в съответствие с цвета на интериора, често с различен цвят на кантовете.

Изтривалките, изработени от полимерни материали също се предлагат в богата цветова гама. При тях кантът може да бъде в контрастен цвят или в същия тон. Пазарът предлага този автоаксесоар в отлично разнообразие, така че всеки да избере подходящия за автомобила си продукт.

Може да харесате още:

МрБит взима лиценз от НАП в България

МрБит взима лиценз от НАП в България

  • 13/01/2024
Майсторско консервиране на вкусни гъби в домашни условия

Майсторско консервиране на вкусни гъби в домашни условия

  • 29/06/2023