Хранителните добавки – значение на употребата им в ежедневната диета

Хранителните добавки - значение на употребата им в ежедневната диетаКлючът към това да останете здрави и във форма е балансираната, разнообразна диета и активният начин на живот. Храненето означава осигуряване на тялото с хранителните вещества, от които се нуждае, за да изпълнява жизнените си функции. Хранителните вещества са, от една страна, въглехидрати, липиди и протеини като енергийни източници и, от друга страна, витамини и минерали като регулатори и предшественици на други молекули.

Разнообразно хранене = здравословно хранене

Следователно различните групи храни, които осигуряват необходимите елементи за развитието на всички физиологични процеси в организма, трябва да се консумират ежедневно в достатъчни количества. Тези групи храни са показани в хранителната пирамида, която символизира препоръчителните пропорции за всяка една храна.

Допълване на диетата с хранителни добавки

Хранителните добавки се използват за допълване на приема на хранителни вещества в ежедневната диета. Те са концентрирани източници на хранителни вещества или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, налични в дозирана форма, т.е. капсули, таблетки, хапчета, течни флакони, капки или бутилки и други подобни форми, които се приемат в малки количества.

Има широк спектър от хранителни вещества и други елементи, които могат да бъдат намерени в хранителните добавки, включително, наред с други, витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини, фибри, различни растения и растителни екстракти – или като отделни съставки, или в комбинация.

На пазара има много видове хранителни добавки, които отговарят на разпоредбите и стандартите, определени от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Производителите се съобразяват с това законодателство и избират видовете и количествата витамини, минерали и други съставки, които използват в своите продукти, като се опитват да следват общите съвети, дадени на потребителя.

Препоръчителните количества хранителни вещества, които хората трябва да приемат, зависят от тяхната възраст и пол и се наричат ​​препоръчителни дневни дози (RDA) или референтни приеми. За изясняване на потребителя, етикетът на хранителната добавка предоставя съдържанието на необходимите стойности в процентно изражение, в зависимост от количеството, съдържащо се в препоръчителната доза или порция за всеки продукт.

Този етикет също така предоставя инструкции как да използвате продукта, включително колко препоръчва производителят да приемате и условията, при които продуктът трябва да се съхранява, за да се поддържат оптималните му свойства.

Следната информация може да бъде намерена на етикета на качествените хранителни добавки:

Хранителни стойности

По този начин хранителната информация може да покаже, че даден продукт осигурява или съдържа едно или повече хранителни вещества или липсва или съдържа по-малко количество от друго. Например може да се намерят етикети за хранителни стойности, посочващи калории, фибри, сол и др.

Здравна информация

Като цяло, хранителните добавки, които съдържат препоръчаните количества хранителни вещества, нямат взаимодействие с лекарства, но се препоръчва да попитате Вашия лекар дали приемате лекарства или са Ви предписани антикоагуланти.

Здравословно хранене и диета

Накратко, хранителните добавки не заместват разнообразието от храни, важни за здравословното хранене. Преди прилагането на тези продукти трябва да се предостави добра и пълна информация за продукта и неговите компоненти, така че изборът ви да е напълно информиран.

Най-добрият съвет все пак е да се свържете с медицински специалист, независимо дали е лекар, диетолог/диетолог или фармацевт, който може да ви даде професионален съвет.

Препоръки за приема на хранителни добавки

За правилно използване на хранителни добавки:

  • Кажете на Вашия лекар за добавките, които приемате;
  • Не превишавайте дозата, препоръчана от производителя;
  • Прекратете приема, ако получите някакви нежелани реакции и потърсете лекарска помощ.

Източник: https://shop.4fitness.bg/

Може да харесате още:

разтвори за контактни лещи

Мултифункционални разтвори за контактни лещи – доколко са важни?

  • 09/08/2022
селен

Селен и високата кръвна захар при мъжете

  • 01/07/2022
Серапептаза – Пръв сред Ензимите

Серапептаза – Пръв сред Ензимите

  • 30/06/2022