Факти и заблуди относно естествените ратанови мебели

ратанови мебели

Плетените ратанови мебели имат многовековна история. За много хора те представлява твърде скъпо и твърде крехко мебелно произведение, но това са заблуди, които ще опровергаем в следващите редове. Ако се колебаете дали да изберете дворно обзавеждане от естествен ратан, вероятно единствено по-високата му цена ви възпира. Все пак, нека разгледаме защо финансовата инвестиция в един стилен градински комплект е напълно оправдана.

Ратанът – най-дългото растение в света

Ратанът е идеален материал за създаване на истински шедьоври на мебелното изкуство. Поради особеностите на структурата му, той е в състояние да застине в изключително страни извивки. Това е материалът, с който могат да се реализират най-смелите дизайнерски идеи. Днес опилитането на ратановите клонки може да се прави и машинно, но ръчно изработените изделия си остават по-ценни и следователно по-скъпи.

Ратановата палма е вид тропическа пълзяща лиана, която може да достигне 200-300м дължина. Това е най-дългото растение в света, дебелината на което е само 7см. Едно специфично свойство на лианата я прави благодатна за производството на ратанови мебели от mebelizavseki.bg – стъблото е много равномерно. 4-метров сегмент може да бъде с еднаква дебелина, без издатини и възли.

Ратановите палми растат в горите на Югоизточна Азия, както и в Латинска Америка. Основни доставчици на плетени мебели от ратан са Малайзия, Филипините и Индонезия. Уникални ратанови композиции са украсявали двореца на френския крал Луи Филип. Европейската аристокрация също е почитала този вид дървесина, приемайки я за символ на богатство и специален статут.

Често срещани заблуди по отношение на ратана

Най-често срещаната грешка по отношение на ратана е мнението, че мебелите направени от него са крехки. Всъщност едно стъбло, което е една лента за плетене, може да издържи натоварване от 30кг. Товароносимостта на ратановия плетен стол обикновено е до 500 кг. Силата на лианата ясно се демонстрира от факта, че в страните, където вирее, тя се използва за изграждане на висящи мостове.

Много хора смятат, че ратановите мебели, както всички мебелни изделия от дърво, са пожароопасни. Това е друга заблуда, която трябва да опровергаем. Ратанът абсолютно не подлежи на изгаряне и не се страхува от открит пламък. Възможно е само леко изгаряне на повърхността на дървесината.

По същия начин този материал е устойчив на влага. Родина на ратана са тропическите дъждовни гори, така че, напротив – ратанът обича влагата и дори директното омокряне не му влияе негативно. Почистването на мебелни изделия от този материал спокойно може да се прави с чиста вода и мека кърпа.

Луксозните мебели от ратан не са обект на гниене, както изделията от всяка друга органична материя. Тук става въпрос за вид дървесина, която е напълно безинтересна за гнилостните бактерии. Дървояди и други паразити също не биха могли да повредят дворното ви обзавеждане. И не заради защитните лакови покрития, а поради химическия състав на дървото.

Покупката на ратанови мебели е вероятно най-разумният ход за всеки естет, който иска да създаде изискана и луксозна обстановка в своя дом или заведение. Изделията от естествен материал са сравнително скъпи, поради което на пазара се предлагат не по-малко атрактивни произведения от изкуствен ратан или полиоратани. Дизайнът и визията на някои продукти могат да заблудят дори познавачите.

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024