Електронно заключване за входни врати – особености и предимства

Електронно заключване за входни врати – особености и предимстваЕлектронно-кодовата брава за входни врати към настоящия момент се смята за връх на еволюцията при заключващите системи. Разликата между нея и обикновения механичен аналог се състои в способността ѝ да работи само с електрическо захранване. Електронните брави за входни врати могат да се видят на входовете на много жилищни и бизнес сгради, но все по-често се инсталират и в частни домове.

Видове електронни заключвания

Входните кодови брави, захранвани чрез електрическо напрежение, имат различна класификация. Според типа на задвижване те биват механични и електромагнитни. Електронната брава от електромеханичен тип има болт в своя дизайн, който се използва за блокиране на системата на вратата.

В съответствие с метода на задвижване на болта, този заключващ механизъм е представен от два вида – соленоид и мотор. При последния болтът се движи благодарение на вградения двигател; при соленоида движението се извършва с помощта на електрически ток. И в двата случая се използва електронен ключ за управление на системата, като се предоставят и други методи на управление.

Друг вид електронна кодова брава е електромагнитно устройство. За да затворите системата, ще ви е необходим електромагнит, с чиято помощ вратата се блокира при подаване на електрическо захранване. Когато мрежовото напрежение е изключено, заключващата система се отваря.

Комбинираните брави предлагат различни методи за достъп до задвижването, в съответствие с което електронните системи биват кодови. При използване на комбинирани брави е необходим идентификационен код, за което е предвиден: специален панел – ключове в традиционния смисъл не се изискват.

Системите за заключване се монтират на вратите на входове на жилищни сгради и офиси. В този случай даденият код може да бъде или еднакъв за всички, или различен за всеки от потребителите. Такава брава дава възможност за осигуряване на бърз достъп за нов потребител, както и за отнемане на оторизация, чрез смяна на кода.

Предимства на електронните брави

Електронното заключване има множество предимства и почти никакви недостатъци. Това е причината за бързо нарастващата им популярност както сред бизнес потребителите, така и сред частните лица. Инсталирането на такава заключваща система е препоръчително да се извърши от специализирана компания като V Maxprotect, която ще предостави подходящата система и ще извърши нужните настройки.

Сред плюсовете на електронната брава, инсталирана на входна врата, можем да изтъкнем:

  • В конструкцията ѝ липсва отвор за ключ, което не позволява неправомерно отваряне;
  • При загуба на електронния ключ, с който се отваря системата, ключалката може да бъде своевременно прекодирана;
  • Осигурява съвършена защита на помещенията – жилищни или търговски – от опити за проникване с взлом;
  • В електронната система за комбинирано заключване може да бъде вградена алармена система, която своевременно ще уведоми за неправомерни действия.

Електронните системи за заключване имат множество допълнителни функции, които ще направят експлоатацията им по-функционална, което е важно за повишаване на сигурността. Това са например: автоматично заключване на системата на вратите, блокиране на ключалките при неправилно въвеждане на кода, както и възможност за набиране на определен цифров код за определен период от време.

Този вид заключващи системи са изключително лесни и удобни за използване. За отварянето им може да се използва дистанционен метод, което ви позволява да управлявате вратите в най-ефективния режим и в същото време да спестите време. Те са надеждни и с много по-дълъг работен живот от този на механичните си аналози.

Източник: v-maxprotect.com

Може да харесате още:

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете

Покупка на пухена възглавница – какво трябва да знаете?

  • 10/04/2024
Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

Металните огради: съчетание от защита и стил за вашия двор

  • 11/03/2024
Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

Струва ли си в дългосрочен план поставянето на ограда тип щора

  • 27/12/2023