5 въпроса, които да си зададем преди да изтеглим бърз кредит

бърз кредитПрепоръчително е преди да помислите за теглене на бърз кредит да си отговорите на няколко важни въпроса. Това как ще си отговорите до голяма степен предопределя дали има смисъл да изтеглите заема или не, защото нека не се заблуждаваме – понякога това е единственото решение, но друг път не си струва ни най-малко.

Разбира се, крайната дума е ваша, но все пак е редно да взимаме отговорни и добре обмислени решения. И така, преди да отворите сайта на някоя от многобройните фирми за бързи кредити, отговорете си честно на следните 5 въпроса и преценете дали е редно или не да теглите заема.

1. Наистина ли имам нужда от парите? 

Може да звучи доста странно, но напоследък доста хора са силно повлияни от многобройните реклами в медиите, които ни подканват да изтеглим един или друг кредит. Това поражда в някои хора усещането, че се нуждаят от кредит без да им трябва наистина.

Това създава в тях чувството, че са съвременни и не изостават от новите тенденции. Помислете дали това не се отнася и за вас и теглете пари само когато сте сигурни, че наистина са ви нужни.

2. Колко пари ми трябват?

Имайте предвид, че парите които теглите после трябва да се върнат. Теглете само толкова, колкото са ви необходими. Запитайте се каква е сумата, от която се нуждаете и не теглете и лев повече.

Това е разумен начин да се ограничите до число, което е рационално за вашите нужди. Бързият кредит звучи атрактивно като идея, но имайте предвид, че колкото повече изтеглите, толкова повече ще похарчите.

3. Ще мога ли да върна всичко до стотинка?

Не забравяйте, че след като изтеглите бърз кредит трябва да сте сигурни, че ще можете да върнете парите след не много време.

Лихвите по бързите кредити са сравнително големи, а ако просрочите изплащането има риск да се наложи да платите допълнително заради това, че не сте спазили условията по договора си. Не е препоръчително да теглите бърз кредит, дори и ако имате най-малко съмнение, че ще има проблем с връщането.

4. Струва ли си да тегля заем?

Преди да предприемете крачката да изтеглите бърз кредит, запитайте се дали си струва да теглите пари. Има вероятност да искате да изтеглите заема за нещо без което няма да ви е много трудно.

Понякога хората трудно разграничават наистина необходимото от прищявките и са склонни да натрупат дългове, които всъщност не са основателни и оправдани. Разбира се, ако трябва да изтеглите пари за да си платите тока или за да отидете на зъболекар, тогава вече е различно.

5. Разбирам ли условията? 

Не може да се отрече, че много от сайтовете на небанковите финансови институции, които са се специализирали в отпускането на бързи кредити, всъщност са поднесли информацията за задълженията на клиента някак малко пестеливо.

Ето защо е добре да си запишете на един лист най-важните въпроси и да попитате служителите от фирмата. Разбира се, ако нещо не ви изнася най-добре не теглете нищо. Попитайте каква е сумата в пълен размер, която ще трябва да върнете по кредита.

Може да харесате още: